Van oplichting geen sprake

Bank stuurde zelf brieven met nieuwe pinpassen naar klanten

31.10.2024, 09:23 (CET)

"Een gewaarschuwd mens telt voor 2", staat bij een foto van een zogenaamde oplichtingstruc met een pinpas. Maar de werkelijkheid zit anders: het gaat wel degelijk om een brief van Rabobank zelf.

Volgens een bericht op Facebook sturen fraudeurs een pinpas van Rabobank naar klanten, inclusief een echt lijkende brief en nieuwe pincode. Daarmee lijkt het alsof ze geld zouden proberen af te troggelen. Is dat echt zo?

Beoordeling

Nee, de brief met nieuwe pinpas komt van Rabobank zelf, niet van oplichters.

Feiten

In de Facebookpost wordt gezegd dat het rekeningnummer niet zou kloppen met dat van de ontvanger en dat de lay-out van de brief opmerkelijk is. Rabobank heeft echter op 21 oktober per mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) laten weten dat er bij de brief op de foto geen sprake is van oplichting, maar dat het een door de bank zelf gestuurd bericht is.

Oude foto

In de mail naar dpa verwijst de bank naar een nieuwsbericht van het Algemeen Dagblad (AD) uit 2021. Daarin wordt over dezelfde zogenaamde oplichtingstruc gesproken, met daarbij de foto die ook in het Facebookbericht staat. De woordvoerder van Rabobank vertelde destijds ook aan AD dat er "op geen enkele wijze sprake van fraude" is. "De brief en pas zijn legitiem en afkomstig van Rabobank zelf; het is ook geen drukfout". In de brief werd bovendien niet gevraagd om de pincode van klanten.

Dat de bewering op Facebook niet klopt, hadden veel mensen in de reacties al door. "Dit is niet waar en wordt nu weer massaal gedeeld", schrijft iemand bijvoorbeeld. Haar reactie kan op veel bijval rekenen.

Oplichters actief

Dat mensen op hun hoede zijn voor oplichters, is overigens niet verrassend. Het komt namelijk wel degelijk voor dat er sprake is van fraude omtrent bankgegevens. Bijvoorbeeld: in de Noordoostpolder werden meerdere ouderen in 2021 telefonisch gevraagd om persoonlijke gegevens, waarna hun bankpas werd opgehaald door fraudeurs. En in Hoeksche Waard werden mensen in 2023 bestookt met brieven waarin gevraagd werd om de pinpas door te knippen en met pincode op te sturen.

Rabobank waarschuwt bij het AD dan ook voor zulke oplichtingstrucs. "De Rabobank zou nooit om een pincode vragen. Wij sturen alleen zelf nieuwe bankpassen naar klanten op. Knip zelf de oude pas door en gooi die weg." Ook op de website geeft de bank tips om fraude te voorkomen. Zo zegt de bank bijvoorbeeld dat ze je nooit zouden vragen om geld over te maken.

(Stand van zaken: 31.10.2024)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd)

AD over ‘oplichtingstruc’ (gearchiveerd)

Bericht politie over oplichting Noordoostpolder (gearchiveerd)

Hart van Nederland over oplichting Hoeksche Waard (gearchiveerd)

Rabobank tips tegen fraude (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.