Foutief gelinkt aan Beiroet

Israëlisch bombardement in Gaza-Stad uit 2019

25.10.2024, 14:06 (CEST)

De oorlogen in het Midden-Oosten situeren zich op verschillende fronten. Dat zorgt er soms voor dat bepaalde feiten door elkaar geslagen worden, zoals Beiroet en Gaza-Stad.

"Beiroet brandt vanavond!", schrijft een Facebookgebruiker bij een wel zeer indrukwekkende foto. Het toont een enorme ontploffing ergens te midden van een stad. Volgens de berichten zou het om Beiroet gaan, dat momenteel onder vuur ligt door Israël. Klopt dat?

Beoordeling

Nee, de foto toont een Israëlisch bombardement op Gaza-Stad in 2019. Het heeft niets te maken met de recente ontwikkelingen in Libanon.

Feiten

Een reverse image search via de tool TinEye toont dat de oudste versie van de foto teruggaat tot maart 2019. Het beeld komt oorspronkelijk uit een artikel van Reuters.

Het onderschrift van de foto geeft een woordje uitleg: op 25 maart 2019 nam Reuters-journalist Mohammed Ajour de foto die "vlammen en rook toont na een Israëlische luchtaanval in Gaza-Stad". De originele foto is bovendien een stuk groter en breder dan die op Facebook. Het toont nog beter hoe te midden van een stad, in dit geval dus Gaza-Stad en niet Beiroet, een bombardement plaatsvond.

De Israëlische aanval bestond die dag uit verschillende aanvallen op gebieden in de Gazastrook. Het was een vergelding na een raketaanval op Tel Aviv waarbij zeven mensen gewond raakten. Volgens Israël was het Hamas verantwoordelijk voor die aanval.

Tragisch lot van Omar Al Mukhtar

Dat het om Gaza-Stad gaat en niet Beiroet kon Deutsche Presse-Agentur ook achterhalen door de foto te localiseren op Google Maps. De aanval vond plaats in deze regio, vlakbij de hoofdstraat van Gaza-Stad, Omar Al Mukhtar. Het cruciale element om dat te achterhalen is het "Diamond Center" opschrift, helemaal links zichtbaar in de originele foto.

Dat leidde tot een andere foto van de hoofdstraat waar dat Center ook op te zien is. Het park aan de linkerzijde van de straat en de twee zonnepanelen op het dak achter het Diamond Center matchen met deze locatie op Google Maps, waar het Diamond Center zich destijds bevond. Ook de moskeekoepel net voor het park is te zien rechtsonder op de originele afbeelding van Reuters.

Deze ravage is bovendien geen unicum voor de hoofdweg Omar Al Mukhtar. Daar waar het voor de oorlog nog een straat vol leven was met winkels, hotels en restaurants, blijft nu vooral nog vernieling over. The Guardian bracht dat goed in beeld.

Situatie in Libanon

Op 1 oktober startte Israëls grondoffensief in Libanon. Sindsdien vonden in het zuiden van het land verschillende gevechten plaats tussen Israëlische troepen en Hezbollah. Ook de luchtaanvallen langs beide kanten gaan onverminderd door. Enkele dagen geleden werd Beiroet nog hard getroffen, maar dus niet zoals in sommige sociale mediaberichten wordt afgebeeld.

(Stand van zaken: 25.10.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Telegram- & X-bericht (gearchiveerd I & II)

TinEye zoekresultaten (gearchiveerd)

Artikel Reuters (gearchiveerd met foto)

Andere foto's bombardement (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Andere foto Omar Al Mukhtar (gearchiveerd)

Locaties Google Maps I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

NOS, BBC & The New York Times over situatie Libanon (gearchiveerd I, II & III)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.