Gepersonaliseerde frisdrank

Religieuze figuren en een blikje cola gaan niet samen

23.10.2024, 16:48 (CEST)

Dingen personaliseren is altijd leuk. Coca-Cola plaatst daar wel enkele beperkingen op, zoals religieuze figuren. Maakt niet uit of het nu om Jezus, Allah of Boeddha gaat.

Een hebbeding met je naam of andere betekenisvolle zin op: mensen zijn er gek op. Eén van de opties is een gepersonaliseerd blikje Coca-Cola. Er zou slechts één addertje onder het gras zijn, aldus een video die wijd wordt gedeeld op sociale media. Wil je Allah, Satan of Boeddha op je blikje? Dat zou geen probleem zijn. Een verwijzing naar Jezus zou dan weer verboden zijn. Discrimineert Coca-Cola tegen christenen?

Beoordeling

Coca-Cola laat het niet toe om blikjes te personaliseren met de namen van religieuze figuren op hun website of in de winkel, ongeacht de religie.

Feiten

De bewering vindt haar oorsprong in een video gedeeld op Facebook op 22 september 2024 die al ruim 700.000 keer werd bekeken. Een Amerikaan demonstreert het personaliseren van een blikje cola in een Coca-Colawinkel. Volgens hem kunnen bepaalde religieuze figuren, zoals Allah, wel worden ingevoerd terwijl dat voor andere, zoals Jezus, dan weer niet kan. Dat is niet helemaal waar.

Coca-Cola bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) via e-mail dat hun personalisatieprogramma geen "namen of zinnen van een religieuze aard toelaat, noch de namen van politieke figuren, handelsmerken of beroemde personen."

Ook als een woord initieel toegelaten wordt zijn er "verschillende niveaus van nazicht die ervoor zorgen dat zulke namen niet geprint worden op de fles of het blikje", aldus de klantendienst.

Geen enkele religie

Online kan men ook een Coca-Colablikje personaliseren. Dpa testte de functie uit en wat bleek? Alle religieuze namen zijn inderdaad niet toegelaten. De namen Allah, Satan en Jezus gevolgd door de zin "loves you" wordt niet aanvaard door de tool. "Het lijkt erop dat de naam die je aanvroeg niet goedgekeurd is", verschijnt er in het rood.

Aangezien alle religieuze figuren geweerd worden, ongeacht van welke religie, kan er dus niet worden gesproken van enige discriminatie tegen christenen.

(Stand van zaken: 23.10.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd met video)

Originele video op Facebook (bericht & video gearchiveerd)

X-bericht met foutmelding (gearchiveerd)

Personalisatieprogrmma Coca-Cola (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.