Orkaan Milton

AI-beelden van onder water gelopen Disney World duiken op

16.10.2024, 12:43 (CEST)

Iedereen kent het kasteel van Disney wel uit zijn of haar jeugd. Volgens online posts zou die jeugddroom nu letterlijk onder water gelopen zijn door orkaan Milton, maar dat is gefantaseerd.

Het zijn ongelooflijke beelden: orkaan Milton zou het attractiepark Disney World in Orlando onder water hebben gezet. Op de beelden is het kasteel omringd door water en ook andere delen van "de gelukkigste plek op aarde" hielden het niet droog. Is dit echt?

Beoordeling

Nee, de beelden werden gemaakt met behulp van artificiële intelligentie. Het park sloot de deuren gedurende twee dagen tijdens de doortocht van orkaan Milton. Het is onduidelijk in welke mate het park exact getroffen is.

Feiten

Milton bereikte het westen van Florida op woensdag 9 oktober omstreeks 20:30 lokale tijd, met maximumsnelheden van meer dan 190 kilometer per uur. Daarna trok de orkaan richting het oosten en verliet op donderdag het Amerikaanse vasteland. 

Disney World, gelegen bij de stad Orlando (Orange County), lag in de nabijheid van het traject van de orkaan. Op het moment dat de orkaan passeerde, was hij echter al afgezwakt naar categorie 1. Toch waren er heel wat problemen in de regio, gaande van stroomuitval en kapotte verkeerslichten tot tornado-alarmen en hevige regenval.

Het attractiepark sloot zijn deuren op zowel 9 als 10 oktober. Vrijdag 11 oktober heropende het park alweer. Hoe kan dat zo snel gezien de beelden die circuleren?

AI-beelden

Dat kan omdat de drie beelden die online circuleren geen echte foto's zijn, maar artificieel gegenereerde beelden. Dat is zichtbaar aan enkele details: zo hebben sommige lampen geen weerspiegeling in het water waar je dat wel kan verwachten. Bepaalde torens in het kasteel lijken ook over elkaar heen te gaan op plekken waar dat niet kan. En in de afbeelding rechtsonder lijkt een paal bij het hekken dan weer plots op te houden.

Daarnaast zijn er elementen die niet overeenkomen met hoe het park er in het echt uitziet. Een vergelijking met een foto van het kasteel van Assepoester van enkele jaren geleden maakt dat duidelijk. Zo is het kleine torentje links in het kasteel bijvoorbeeld niet te zien op de AI-afbeelding. Ook het design van de lampen matcht niet met het echte design. Recentere foto's bevestigen dat eveneens.

Bovendien was het in principe onmogelijk om foto's van het park te nemen, aangezien het gesloten was. Deutsche Presse-Agentur nam contact op met Disney World voor verdere informatie over de impact van de storm, maar kreeg vooralsnog geen reactie.

Bezoekers al snel terug in het park

Zoals vermeld ging het park alweer open voor bezoekers op 11 oktober. Op YouTube deelden mensen hun ervaringen in het park sindsdien opnieuw. 

Daar is nergens het water te zien zoals op de beelden op Facebook. Het zou wel zeer opmerkelijk zijn mocht die klus al in een dag geklaard zijn.

(Stand van zaken: 16.10.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

CBS News & Bloomberg over Milton (gearchiveerd I & II)

Walt Disney World op X over sluiting (gearchiveerd)

X-posts met beelden I & II (gearchiveerd I & II)

Info over hoe AI-beelden te herkennen (gearchiveerd)

Foto en beeld op Google Maps kasteel van Assepoester (gearchiveerd I & II)

Foto's AP van kasteel I & II (gearchiveerd I & II)

Forbes over sluiting (gearchiveerd)

YouTubelivestreams I & II (gearchiveerd I & II met video I & II)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.