Geen verzameling van gegevens

Slimme lantaarnpalen passen zich aan de omgeving aan

7.10.2024, 16:39 (CEST)

Wat je doet onder een slimme lantaarnpaal, daar weet de gemeente alles vanaf, als je een online bericht moet geloven. Maar zo slim is de verlichtingspaal in werkelijkheid niet.

Volgens een Facebookpost slaat het model lantaarnpaal Ampera Evo niet alleen je data op, zodat de gemeente dit kan doorverkopen, maar kan er ook je gedrag mee beïnvloed worden. In China zou dat volgens het bericht al langere tijd gebeuren. In het bericht wordt opgeroepen om in actie te komen en de lantaarnpalen om te zagen, maar dat blijkt nergens voor nodig.

Beoordeling

Er is geen bewijs dat Nederlandse gemeenten data via de lantaarnpaal Ampera Evo registreren en doorverkopen. Verder gebruiken zij de straatverlichting niet om inwoners te besturen. 

Feiten

Ampera Evo is een model lantaarnpaal met LED-verlichting van het Belgische merk Schréder. De lantaarnpaal wordt in Nederland bijvoorbeeld in de gemeente Arnhem gebruikt.

Lantaarnpaal

Op de website van Schréder staat een werkblad van dit specifieke model. Daarin staan de bijbehorende specificaties. Het licht van lantaarnpaal Ampera Evo kan met besturingssysteem Exedra slim bestuurd worden.

‘Slim’ betekent in het geval van deze lantaarnpaal dat de straatverlichting precies op het juiste moment wordt ingeschakeld: wanneer het te donker wordt vanwege het vallen van de avond of bijvoorbeeld door stormachtig weer. Het systeem gebruikt daarvoor de locatiegegevens. Bewegingssensoren maken het daarnaast mogelijk om op plekken waar het niet druk is het licht te dimmen. Ook kunnen de lantaarnpalen op afstand bediend worden.

Geen camera of wifi

Volgens de producent bevat Ampera Evo niet de mogelijkheid om een camera of wifi-functie aan te brengen. Deze opties staan niet vermeld op het werkblad. Zulke mogelijkheden bestaan wel voor andere lantaarnpalen, zoals de Shuffle, ook van Schréder. Ook het merk Sustainder heeft lantaarnpalen waarbij zoiets mogelijk is, bijvoorbeeld bij modellen Alexia en Anne

Het is onlogisch dat Ampera Evo zonder camera of wifi uitgebreid data van mensen zou kunnen verzamelen, die een gemeente kan doorverkopen. Het is met de beschikbare informatie namelijk niet mogelijk om vast te stellen welke personen onder de lantaarnpaal staan. In het werkblad worden daarnaast geen technologieën genoemd waarmee het gedrag van mensen onder de lantaarnpaal beïnvloed zou kunnen worden.

(Stand van zaken: 07.10.24)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Ampera Evo op de site van Schréder (gearchiveerd)

Schréder (gearchiveerd)

Werkblad Schréder Ampera Evo (gearchiveerd)

Blog over Schréder Exera (gearchiveerd)

Schréder Shuffle (gearchiveerd)

Sustainder factsheet Alexia & Anne (gearchiveerd hier & hier)

Factcheck van dpa over Ampera Evo in Arnhem

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.