Niets te maken met actualiteit
Rennende Netanyahu in een video uit 2021
7.10.2024, 14:15 (CEST)
Volgens berichten op sociale media zou de video van de rennende Netanyahu weergeven hoe de Israëlische premier "als een rat naar de bunker rent". Netanyahu's renactie wordt gezien in het licht van de Iraanse aanval op Israël op 1 oktober waarbij Iran bijna 200 ballistische raketten op Israël afvuurde. Heeft het een echt met het ander te maken?
Beoordeling
Nee, het gaat om een oude video uit december 2021 afkomstig van Netanyahu's sociale media. De Israëlische premier was op weg naar een stemming in het parlement. De beelden hebben dus niets te maken met de recente aanval van Iran.
Feiten
Een reverse image search leidt naar een artikel van het Israëlische nieuwsmedium Arutz Sheva waarin de video ook te zien is. Het artikel dateert van 13 december 2021. De video (in een iets langere versie) was een paar uur eerder gepubliceerd op de sociale media van Netanyahu, waaronder X, Facebook en TikTok.
In het bijschrift van de video staat dat de beelden op dezelfde dag zijn gefilmd in de gebouwen van de Knesset, het Israëlische parlement. De stijl van het interieur is duidelijk herkenbaar in Google Street View beelden.
De video werd destijds opgepikt door verschillende media in het land. Volgens hen haastte Benjamin Netanyahu, die toen oppositieleider was, zich om te voorkomen dat hij een parlementaire stemming zou missen. In zijn berichten op sociale media voegde hij eraan toe (in automatische vertaling): "Ik ben er altijd trots op om voor jullie te rennen".
Escalatie van het conflict
De video heeft dus niets te maken met de Iraanse aanvallen van 1 oktober. Voor de tweede keer sinds april lanceerde Iran een salvo raketten tegen de Joodse staat, 180 volgens mediaberichten. Het Israëlische leger beweert dat de meerderheid ervan werd onderschept.
Dit offensief volgt op een reeks aanvallen van Israël op de Libanese islamistische beweging Hezbollah en de Palestijnse islamistische beweging Hamas, waarvan beide leiders werden gedood door Israëlische aanvallen.
Zoals vaak het geval is op sociale media, worden er beelden uit hun context gebruikt om deze nieuwe escalatie van het conflict in het Midden-Oosten te illustreren. Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft al veel van dat soort factchecks geschreven, zoals bijvoorbeeld hier. De video van Benjamin Netanyahu in de Knesset is daar dus opnieuw een voorbeeld van.
Volgens het Israëlische nieuwsmedium Ynet bevond de premier zich op het moment van de aanval in een bunker in Jeruzalem, ontworpen voor noodsituaties. Deze informatie kon echter niet onafhankelijk worden geverifieerd.
(Stand van zaken: 07.10.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd met video)
Telegrambericht (gearchiveerd)
NOS over aanval Iran (gearchiveerd)
Over reverse image search & reverse image search van screenshot(gearchiveerd I & II)
Israëlische artikels met de video I & II (gearchiveerd I & II)
Video op sociale media Netanyahu I, II & III (gearchiveerd I, II & III met video)
Knesset in Google Street View (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.