Nieuwe meter na storing

Slimme meters van Liander maken gebruik van 4G-technologie

2.10.2024, 18:16 (CEST)

Er is sprake van een storing en daarom vervangt de netbeheerder de slimme meter door een andere. Wie nu het kwaad vermoedt, heeft het mis.

Op Facebook circuleert een brief van netbeheerder Liander over een storing in een slimme meter, die daarom vervangen moet worden. Het zou een trucje zijn om stiekem een exemplaar met 5G-technologie te installeren, zo wordt verondersteld. In werkelijkheid maakt de netbeheerder helemaal geen gebruik van de relatief nieuwe technologie. 

Beoordeling

Netbeherder Liander wisselt slimme meters bij een storing niet uit voor een exemplaar dat van 5G-technologie gebruik maakt. 

Feiten

Een slimme meter is een apparaat dat meterstanden automatisch doorstuurt naar de energieleverancier. Alliander, het overkoepelende bedrijf achter netbeheerder Liander, laat via e-mail aan dpa weten dat nieuwe slimme meters gebruikmaken van 4G-technologie, en niet van 5G. 

Een perswoordvoerster zegt dat bij een storing in de elektriciteitsmeter een standaardbrief verstuurd wordt naar de klant. De oorzaak van de storing kan daarbij verschillen. "Dat kan een niet goed functionerende meter zijn waarvan wij dan een melding uit de meter krijgen, tot een meter die niet meer bereikbaar is niet en communiceert met ons", aldus de perswoordvoerster. 

Nieuwe meters

Bij zo’n storing komt Liander langs om de meter uit te wisselen. De nieuwe meters maken gebruik van LTE-M telecom. Dat is een netwerk dat gebaseerd is op 4G en gebruikt wordt om apparaten op afstand energiezuinig te laten communiceren. In het ziekenhuis wordt het bijvoorbeeld ingezet om verplaatsbare ziekenhuisbedden te traceren, en ook postbezorgers gebruiken het om de locatie van je pakketje te achterhalen. 

Persbureau AFP, dat dit onderwerp ook onderzocht, meldt na een rondvraag dat geen enkele netbeheerder in Nederland momenteel van 5G-technologie gebruikmaakt voor slimme meters.

5G-technologie

5G is een nieuwe generatie mobiele telecommunicatie, die 4G opvolgt. Hoewel je misschien wel al het 5G-teken op je mobiele telefoon hebt gezien, zal Nederland binnenkort pas volledig gebruik kunnen maken van de technologie. Er wordt daarvoor namelijk van bepaalde radiofrequenties gebruikgemaakt, die onlangs geveild zijn door de overheid. Met de nieuwe frequentie wordt de technologie stukken sneller.

Sommige mensen zijn verontrust over 5G. Het elektromagnetische veld (EMF) waaraan het mensen blootstelt, zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar het enige bewezen gevolg van deze blootstelling is de opwarming van het lichaam. Sommige mensen stellen dat zij er hoofdpijn of vermoeidheid door oplopen, maar er is geen bewijs voor dit verband. 

Geen link met digitale euro

In het bericht op Facebook wordt verder een verband gelegd tussen de slimme meter en de digitale euro. Laatstgenoemde is een digitale versie van contant geld, die momenteel nog ontwikkeld wordt door de Europese Centrale Bank (ECB). Slimme meters worden tot nu toe niet genoemd als apparatuur die gebruik zou kunnen maken van de digitale euro.  

(Stand van zaken: 02.10.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Liander (gearchiveerd)

Informatie over de slimme meter van Liander (gearchiveerd)

Alliander (gearchiveerd)

Liander over meterstoringen (gearchiveerd)

Vodafone over LTE-M telecom (gearchiveerd)

AFP-factcheck over slimme meters (gearchiveerd)

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur over 5G (gearchiveerd)

Eenvandaag over 5G (gearchiveerd)

Rijksoverheid over veilen 5G-frequenties (gearchiveerd)

Antennebureau over gevaren 5G (gearchiveerd)

WHO over gevaren 5G (gearchiveerd)

Europese Commissie over digitale euro (gearchiveerd)

Europese Centrale Bank over digitale euro (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.