Schoolprojecten misbegrepen

Vluchtelingen leerden Duits met scholieren in 2015

30.9.2024, 17:28 (CEST)

Niet alles wat beweerd wordt over foto's in sociale netwerken klopt. Een xenofobe bewering over foto's van jongeren in Duitsland blijkt ook niet waar te zijn.

Volgens een bericht op Facebook zou Duitsland programma's financieren om "immigranten te leren uitgaan en seks te hebben met lokale vrouwen". Het enige bewijs dat daarvoor geleverd wordt, is een collage van drie foto's waarop jonge meisjes te zien zijn samen met niet-witte mannen. Die foto's zijn echter veel onschuldiger dan de interpretatie die er online aan wordt gegeven.

Beoordeling

De foto's tonen schoolprojecten uit 2015 in de Duitse stad Wildeshausen. Duitse scholieren, zowel jongens als meisjes, kwamen daarbij op school in contact met vluchtelingen en leerden hen Duits aan. De foto's zijn gelinkt aan twee afzonderlijke projecten: het ene project verliep met Afghaanse vluchtelingen, het andere met Soedanese. Dit heeft dus niets te maken met een zogenaamd datingprogramma gefinancierd door de Duitse overheid.

Feiten

De drie foto's staan niet direct met elkaar in verband. We beginnen met die rechtsonder in de Facebookpost: daarop zijn jonge mannen en vrouwen te zien rond een tafel met cake op. Die foto komt uit een Duits lokaal artikel uit november 2015. Daarin wordt besproken hoe Afghaanse vluchtelingen in gesprek gaan met een twintigtal studenten uit het beroepsonderwijs in Wildeshausen, in het noorden van Duitsland. Dat kon Deutsche Presse-Agentur achterhalen via een reverse image search.  

Gerd Laing, de leerkracht Engels van de school, was de organisator van het project destijds. Samen met andere leerkrachten had hij taart gebakken voor de leerlingen en de vluchtelingen. Gesprekken werden uitgewisseld over de afkomst van de mannen, hoe oud ze waren, waar hun families zich bevonden enzovoort. De Afghanen waren tussen de 16 en 18 jaar oud, schrijft de krant. 

Tweede project in Wildeshausen

De andere twee foto's zijn ook afkomstig uit Wildeshausen, maar dan van het gymnasium uit de Nedersaksische stad. De foto's waren oorspronkelijk te zien op de archiefpagina van de school, maar die pagina is intussen niet meer actief. Het ging om een schoolproject uit 2015 waarbij gedurende enkele maanden een groep Soedanese vluchtelingen les kwamen volgen samen met leerlingen van het gymnasium.

Lokale Duitse nieuwsartikels rapporteerden ook over dit project. In de artikels zijn foto's te zien waarop dezelfde Soedanese mannen zichtbaar zijn, zo bijvoorbeeld de man met de haarband. De artikels vertellen dat de Soedanese mannen, tussen de 18 en 35 jaar, elke woensdag in de school samenkwamen om Duits te leren. Het zijn de Duitse leerlingen zelf die daarbij het heft in handen nemen. 

Op online fora zijn bovendien nog andere foto's met dezelfde jongeren en Soedanese mannen te vinden, zowel in de les als aan de ingang van de school waar vaak dat soort foto's genomen worden.

Deze schoolprojecten zijn op geen enkele manier gelinkt met "leren uitgaan" of "seks". Die claim is volledig uit de lucht gegrepen.

Geen financiering van datingprogramma's

De idee dat Duitsland datingprogramma's van vluchtelingen zou financieren komt volgens de Oostenrijkse factcheckers van Mimikama uit een foute interpretatie van de website zanzu.de. Dat is een website ontwikkeld door het Duitse Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA) en de Belgische ngo Sensoa om mensen met een migratieachtergrond makkelijker toegang te geven tot gezondheidsinformatie. Dat gaat bijvoorbeeld over informatie over de anticonceptie en gezinsplanning, maar ook over bepaalde rechten en wetten in Duitsland.

Er is geen enkel bewijs dat Zanzu of andere door de overheid gesponsorde programma’s zogenoemde 'datingprogramma's' ondersteunen of aanmoedigen.

(Stand van zaken: 30.09.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikels Kreiszeitung I & II (gearchiveerd I & II)

Over BBS Wildeshausen (gearchiveerd)

Reverse image search (gearchiveerd)

Archiefpagina gymnasium Wildeshausen (gearchiveerd)

Artikel NWZ online (gearchiveerd)

Andere foto's scholieren I & II (gearchiveerd I & II)

Foto ingang gymnasium Wildeshausen (gearchiveerd)

Factcheck Mimikama (gearchiveerd)

Over zanzu.de (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.