Straling kan geen kwaad
Eten opwarmen in de magnetron is veilig
27.9.2024, 16:20 (CEST)
Iets opwarmen in de magnetron doe je maar beter niet, als je sommige stemmen op het internet mag geloven. Het zou "de snelste manier zijn om je leven te verkorten." Waarom? Alle voedselwaarde zou verdwijnen en het eten zou toxisch worden. Die zorgen zijn nergens voor nodig.
Beoordeling
De straling van de magnetron warmt voedsel op maar maakt het niet "toxisch" en is niet schadelijker dan andere methodes om eten te bereiden of op te warmen. Ook de voedselwaarden blijven grotendeels bewaard.
Feiten
De werking van een magnetron is best simpel: elektromagnetische straling brengt de watermolecules in voedsel in beweging. Door de resulterende wrijvingswarmte wordt het voedsel opgewarmd. Door het draaiende plateau in de magnetron gebeurd dit op een even tempo.
Die straling is niet gevaarlijk, het gaat om niet-ioniserende straling. Die hebben in de applicaties die we kennen zoals magnetrons of mobiele telefoons, niet genoeg energie om chemische bindingen teniet te doen. Op die manier zijn ze dus ook niet gevaarlijk of kankerverwekkend. Dat in tegenstellinig tot ioniserende straling, dat het DNA van een cel beschadigt, zoals röntgenstraling.
Vitaminen blijven bewaard
Eten opwarmen en bereiden, met welke methode dan ook, veroorzaakt een bepaalde reactie en heeft een effect op de ingrediënten in het voedsel. Sommige vitaminen kunnen beter tegen een snelle opwarming dan anderen.
Uit een onderzoek uit 2007 blijkt bijvoorbeeld dat meer dan 90 procent van de vitamine C behouden blijft als broccoli in de magnetron wordt bereid. Bij gekookte broccoli blijft slechts 66 procent behouden.
Toch is er geen volledige duidelijkheid: een onderzoek uit 2002 constateerde grotere verliezen - maar andere wetenschappelijke onderzoeken (uit 2009, 2010 en 2012) zien voordelen in bereiding in de magnetron.
Vitamine B12 zou gevoeliger zijn voor snelle verhitting in magnetrons. Vitamines kunnen echter ook in water oplosbaar zijn en worden daarom vaak weggegooid in het kookwater - dat gebeurt niet in de magnetron.
(Stand van zaken: 27.09.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd) & gearchiveerde video
WHO Europese Code tegen kanker - wat is straling (gearchiveerd)
WHO Europese Code tegen kanker - straling magnetron (gearchiveerd)
Hoe werkt een magnetron (gearchiveerd)
Studies over vitamine C in broccoli 2002, 2007, 2009, 2010 en 2012 (I, II, III, IV & V gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.