Geen problemen bekend
COVID-19-vaccins ongevaarlijk voor bloedtransfusies
24.9.2024, 15:10 (CEST)
Volgens een artikel uit het blad Gezond Verstand, gedeeld op Facebook, moet 'erkend worden dat donorbloed van een gevaccineerd persoon schadelijk kan zijn voor de ontvanger’. Tot op heden zijn er echter nooit schadelijke gevolgen vastgesteld door wetenschappers.
Beoordeling
Gedoneerd bloed van een persoon die tegen COVID-19 is ingeënt, is even veilig voor de ontvanger dan bloed van een persoon die niet gevaccineerd is.
Feiten
Sanquin, de Nederlandse bloedbank, benadrukt online dat de vaccinatiestatus van een bloeddonor geen gevolgen heeft voor de ontvanger van het bloed. "Bloedproducten van een gevaccineerde donor zijn even veilig als die van een ongevaccineerde donor", schrijft de bloedbank op haar website. Ook andere medische instanties onderstrepen dat, zoals het Belgische Rode Kruis.
Sommige mensen zijn bang voor de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Bijvoorbeeld dat het spike-eiwit dat het lichaam aanmaakt na vaccinatie in de bloedbaan blijft. Maar in werkelijkheid wordt het binnen enkele weken afgebroken. Volgens Sanquin is de kans extreem klein dat afgebroken stoffen van het vaccin of Spike-eiwitten in een bloedproduct zitten. Mocht dat wel zo zijn, dan is een negatief effect voor de gezondheid 'verwaarloosbaar klein'.
Veilig voor transfusie
Elke donor wordt vooraf gekeurd en krijgt een vragenlijst, waarbij ook wordt gevraagd naar eventuele recente inentingen. Vaak is er een wachttermijn om bloed te doneren na een vaccinatie.
Artsen maken volgens Sanquin altijd melding van complicaties als gevolg van een transfusie. "Er is nog steeds geen enkele melding gemaakt door behandelende artsen dat bloedproducten, afkomstig van gevaccineerde donors, gezondheidsproblemen hebben veroorzaakt bij de ontvangende patiënt", schrijft de bloedbank. Ook bij andere Europese bloedbanken is dat niet het geval.
Geen wetenschappelijk bewijs
Daarnaast is er geen wetenschappelijk bewijs dat er een gevaar bestaat bij transfusies met bloed van een gevaccineerd persoon. De bloedbank noemt daarbij het belang van peer-reviewed artikels. Dat betekent dat andere experts in het vakgebied het wetenschappelijke onderzoek kritisch getoetst hebben.
"Totdat een artikel peer-reviewed en gepubliceerd is, heeft de wetenschappelijke gemeenschap dus niet kunnen vaststellen of de inhoud ervan een wezenlijke en juiste bijdrage levert", zegt de bloedbank daarover.
Dpa heeft al vaker disinformatie ontkracht omtrent beweringen over vaccinatiestatus en bloedtransfusie. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat men in de Verenigde Staten na een vaccinatie tegen COVID-19 geen bloed meer mag doneren, maar dat is onjuist.
(Stand van zaken: 24.09.24)
Links
Artikel Gezond Verstand (gearchiveerd)
Bloedbank Sanquin (gearchiveerd)
Het Belgische Rode Kruis over COVID-19 en bloedtransfusies (gearchiveerd)
Sanquin over COVID-19-vaccinaties en bloedtransfusies (gearchiveerd)
Over afbreken spike-eiwit I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.