300 km van Koersk in Rusland
Oude beelden van tanks uit Donetsk in Oekraïne
26.9.2024, 13:38 (CEST)
Op 12 september ontstak Rusland haar tegenoffensief, gericht op de herovering van de verloren gebieden in Koersk. Oekraïne veroverde daar in augustus immers een honderdtal Russische dorpen.
In het licht van die gebeurtenissen verschijnt online een video, die volgens de gebruikers een "kerkhof van Oekraïense tanks in de regio Koersk" zou weergeven. Hiermee wordt geïnsinueerd dat de Russische opmars voor dit "kerkhof" heeft gezorgd. In realiteit kunnen de gebruikers beter een lesje in Oekraïense aardrijkskunde gebruiken.
Beoordeling
De video speelt zich niet af in het Russische Koersk, maar wel in de Oekraïense stad Myrne (oblast Donetsk). De exacte locatie ligt op een goede 300 kilometer van Koersk. Bovendien gaat het om oude beelden uit 2022. Hoogstwaarschijnlijk zijn het geen Oekraïense, maar wel Russische tanks.
Feiten
Naast posts in het Nederlands is deze video ook gedeeld in verschillende andere talen, zoals Frans (met video) en Arabisch. Sommige posts haalden meer dan 100.000 weergaven.
Niet Koersk, wel in Oekraïne
Een analyse naar de locatie van de video door het X-account GeoConfirmed, een account dat inzet op geolocatie van oorlogsbeelden, herleidt de beelden tot het Oekraïense dorp Myrne. Myrne ligt ten noordoosten van de stad Kramatorsk, hier op Google Maps. Die locatie ligt een goede 300 kilometer ten zuiden van het Russische Koersk en is momenteel in Oekraïense handen.
De verschillende huizen en de positie van de elektriciteitspalen die te zien zijn in de video komen overeen met satellietbeelden van Google Maps. Deutsche Presse-Agentur (dpa) vond daarnaast nog een tweede video met dezelfde feiten, waar het rode logo van het postkantoor dat zich verderop in die straat bevindt te zien is in het eerste frame.
Vernielde tanks uit 2022
De oorsprong van de video die op sociale media rondgaat kon dpa echter niet achterhalen. Wel werden de acht tanks al in oktober 2022 in beeld gebracht op diezelfde locatie.
Volgens het online platform Warspotting, dat oorlogsmateriaal sinds de Russische invasie in Oekraïne in beeld brengt, gaat het om Russische tanks, en dus geen Oekraïense. Die tanks zouden in 2022 gevangen genomen zijn ("captured") door het Oekraïense leger.
Het onafhankelijk nieuwsmedium The Insider argumenteert dat de driehoeken met cirkel op de tanks aangeven dat het om Russische tanks gaat. Vermoedelijk werden deze tijdens het Oekraïense tegenoffensief in september 2022 buit gemaakt, stellen ze. Slechts één van de tanks zou volgens hen een Oekraïense zijn.
(Stand van zaken: 26.09.2024)
Links
NOS over Russisch tegenoffensief (gearchiveerd)
X-berichten Nederlands I & II (gearchiveerd I & II)
Posts in andere talen I & II (gearchiveerd I met video & II)
X-berichten GeoConfirmed I & II (gearchiveerd I & II)
Locatie Google Maps I & II (gearchiveerd I & II)
LiveUAMap met huidige situatie (gearchiveerd)
Tweede video (gearchiveerd met video)
Warspottingpost (gearchiveerd)
Artikel The Insider (gearchiveerd)
Reuters over tegenoffensief in september 2022 (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.