Rood rookgordijn opgeklaard
Communistische partijlidkaart van Kamala Harris is vervalst
24.9.2024, 11:04 (CEST)
Het verwijt dat Kamala Harris een communist is, is een veelgehoord refrein aan de rechterkant van het politieke spectrum in de VS. Echt bewijs wordt veelal niet gekoppeld aan die beschuldiging. Tot nu? Een foto van een partijkaart op naam van Harris van de Russische communistische partij zou zijn opgedoken, zo wordt gezegd op sociale media.
Beoordeling
De partijkaart is nep en werd gegenereerd op een Russische website. De gebruikte foto dateert uit 1986, terwijl de kaart zelf al in 1984 zou moeten zijn uitgegeven.
Feiten
Het nepnieuws komt uit dit artikel. Daarin wordt naar deze post op X verwezen. Beiden hebben als enige bron de foto van de zogenaamde partijkaart, en die is volledig nep.
Het blijkt dat het kinderspel is om zo'n partijkaart te genereren op de website stalinanavas.net. Met enkele kliks, wat informatie en een foto heb je er een. Reuters vond andere partijkaarten met precies hetzelfde registratienummer (04094064) maar met andere namen en foto's. Op de rechterzijde zijn identieke handtekeningen en data te zien.
Het Russisch staatsarchief zou op 19 augustus de partijkaart van Harris hebben gepubliceerd op hun officiƫle Telegramaccount, hier gearchiveerd. Die post bestaat echter niet.
Foto's tijdreizen niet
De gebruikte foto werd genomen in 1986, ten tijde van Harris' afstuderen aan Howard University. Dat is verder bewijs dat de lidkaart niet echt kan zijn, als die moet zijn uitgegeven in 1984: een volle twee jaar voor de foto werd genomen.
(Stand van zaken: 24.09.2024)
Links:
Artikel AMG-News (gearchiveerd)
Factcheck Reuters (gearchiveerd) & gearchiveerde voorbeelden I, II & III
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.