Zoveelste covidcomplot
Geen spoor van noodtoestand in Japan
04.09.2024, 16:18 (CEST)
Een land kondigt doorgaans enkel de noodtoestand af wanneer er iets grondig loos is, en dan is het meteen ook groot nieuws. Volgens de website Het Andere Nieuws, dat zich baseert op The People’s Voice, heeft Japan in augustus de noodtoestand afgekondigd na de vondst van microscopische robots (‘nanobots’) in het lichaam van 96 miljoen burgers. Deze zouden afkomstig zijn van de COVID-vaccins van Pfizer en Moderna. De auteur van het artikel citeert uit een studie van juni 2024, maar gunt zichzelf wel enige artistieke vrijheid. En is die studie in de eerste plaats wel betrouwbaar? Waarom berichtte bovendien niemand anders over die Japanse noodtoestand?
Beoordeling
Japan heeft tot nu toe in 2024 geen enkele keer een noodtoestand uitgeroepen. De studie waarnaar verwezen wordt is onbetrouwbaar en wordt ook foutief neergezet.
Feiten
The People’s Voice, een notoire verspreider van misinformatie, schrijft dat de Japanse overheid zich excuseert bij zijn burgers "voor de rampzalige gevolgen van de COVID-19 mRNA-vaccins". Het land zou de noodtoestand hebben afgeroepen na de vondst van zogenaamde 'nanobots' bij 96 miljoen burgers. Van die noodtoestand vinden we alvast geen spoor terug.
Tijdens de pandemie riep het land op twee momenten wél tijdelijk de noodtoestand af, een eerste keer op 7 april 2020 en vervolgens op 8 januari 2021. Dit is terug te vinden in de archieven van de website van de eerste minister van Japan. Een zoekactie naar de ‘State of Emergency’ op diezelfde website levert voor het jaar 2024 echter geen resultaat op.
Fantasie op hol
Het artikel verwijst naar een studie in de International Journal of Vaccine Theory Practice and Research. Onderzoekers Young Mi Lee en Daniel Broudy schrijven daarin dat de COVID-vaccins van Pfizer en Moderna "de aanwezigheid van een bepaalde vorm van nanotechnologie suggereren". Het zou gaan om "geanimeerde worm-achtige entiteiten, schijven, ketens, spiralen, buizen en rechthoekige structuren". Deze kunnen reageren onder invloed van elektromagnetische energie, zoals die van draadloze opladers van mobiele telefoons, aldus de studie.
Het rapport doet de fantasie van de schrijver van The People’s Voice op hol slaan. Hij schrijft bijvoorbeeld dat het gaat om "nanobots" die communiceren met een centrale databank waarvan het IP-adres niet kan teruggevonden worden. Hierover is in de studie helemaal niets terug te vinden.
Ongeloofwaardige studie
Bovendien is het onderzoeksrapport zelf niet erg geloofwaardig. Een zoektocht naar collegiale toetsingen (peer reviews) van de studie in kwestie levert niets op. De International Journal of Vaccine Theory Practice and Research is bovendien niet opgenomen in PubMed, de catalogus van de bibliotheek van het Nationaal Centrum voor Informatie over Biotechnologie (NCBI) van de Amerikaanse overheid.
De twee onderzoekers zijn ook niet bepaald autoriteiten in dit domein. Young Mi Lee is een verloskundige uit Zuid-Korea, terwijl Daniel Broudy professor Toegepaste Taalkunde is aan een christelijke universiteit uit Japan.
Overigens is het zo dat mRNA-vaccins tegen COVID gebruikmaken van lipide (vetachtige) nanopartikels, die als vehikel fungeren om het werkzame gedeelte door de bloedbaan tot bij de juiste cellen te brengen. Maar dat is nog heel wat anders dan 'nanorobots', die voor zover bekend nog niet gebruikt worden in de medische wetenschap.
Er was dus geen enkele reden voor Japan om een noodtoestand af te kondigen, wat dan ook niet gebeurd is.
(Stand van zaken: 04.09.2024)
Links
Artikel Het Andere Nieuws (gearchiveerd)
Artikel The People's Voice (gearchiveerd)
Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Studie International Journal of Vaccine Theory Practice and Research (gearchiveerd)
Website eerste minister van Japan (gearchiveerd)
Google-zoekopdracht 'peer reviews' (gearchiveerd)
Catalogus PubMed (gearchiveerd)
Profiel Daniel Broudy (gearchiveerd)
Pfizer over nanopartikels (gearchiveerd)
National Library of Medicine over nanopartikels (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.