Droge voeten in Hulsel

Grondwaterpeil in Noord-Brabant niet boven grond gestegen

30.8.2024, 11:59 (CEST)

Water dat tot wel twee meter hoog staat, heeft het Noord-Brabantse Hulsel getroffen — tenminste, als je een bericht op Facebook gelooft. In werkelijkheid blijft het grondwater ver onder de grond.

Op Facebook wordt geclaimd dat het grondwater in het Noord-Brabantse dorp Hulsel door hevige regen zo hoog is gestegen dat het wel twee meter boven de grond staat. Hoewel het de afgelopen tijd flink heeft geregend in veel gebieden in Nederland en het grondwater daardoor inderdaad hoog staat voor deze tijd van het jaar, betekent dat niet dat het water hoger dan de grond onder onze voeten is gestegen.

Beoordeling

Het grondwaterpeil in Hulsel is niet tot twee meter boven de grond gestegen. De foto is gefabriceerd.

Feiten

In de Facebookpost wordt gesproken over het grondwaterpeil. Dat is het niveau waarop het grondwater in de bodem staat. Als het grondwaterpeil hoog staat, betekent dit dat nieuwe regenval niet verder dan dat niveau de grond in kan zakken, omdat de bodem al verzadigd is.

De hoogte van het grondwater in Nederland wordt bijgehouden in het droogteportaal. Dat is een project opgezet door verschillende provincies en waterschappen. Eind juli schommelde het grondwaterpeil bij Hulsel tussen de 26,5 en 27 meter boven NAP (peilbuis B51C0282-001). De hoogte van het land zelf: 27,8 meter boven NAP. Er was dus geen enkel moment waarop het grondwater boven de grond uitsteeg. Dat bevestigt ook de gemeente nog eens per mail aan Deutsche Presse-Agentur.

Natte periode zorgt wel voor gemiddeld hoger peil

Het klopt dus niet dat het grondwaterpeil twee meter boven Hulsel stond. Maar volgens Rijkswaterstaat zijn de grondwaterstanden in grote delen van Nederland wel zeer hoog voor de tijd van het jaar.

Het grondwaterpeil in Nederland wordt namelijk ook gevolgd met de grondwaterindex (SGI). Dat is een index die weergeeft hoe het grondwaterpeil over de afgelopen maand zich verhoudt tot dezelfde periode in voorgaande jaren, meldt de Unie van Waterschappen aan dpa. In Hulsel is de SGI begin augustus 3,02. De gemiddelde grondwaterstand over de afgelopen 10 dagen is dus 3,02 keer zo nat is als de historische grondwaterstand over de afgelopen 27 jaar.

Fotocollage

De inhoud van het bericht klopt dus niet. Ook de foto die bij de Facebookpost gebruikt wordt, is gefabriceerd. Het is samengesteld uit verschillende echte foto's. De foto's verschijnen bij een zoekopdracht in Google naar de plaatsnaam Hulsel. Zo lijkt de foto van de kerk uit een advertentie van een lokale makelaar te komen. Het plaatsnaambord is daarnaast identiek aan een foto op een fietswebsite. Dat de bron van deze collage de Unie van Waterschappen is, kan niet hard gemaakt worden - ook dat lijkt in het beeld te zijn gefotoshopt.

(Stand van zaken: 30.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Over grondwaterpeil (gearchiveerd)

Droogteportaal (gearchiveerd I en II, schermafbeelding Hulsel)

Rijkswaterstaat over grondwaterpeil (gearchiveerd)

Foto van kerk Hulsel (gearchiveerd)

Foto van plaatsnaambord Hulsel (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.