Online phishing
Meerdere winacties van neppe Action-accounts staan online
21.08.2024, 12:12 (CEST)
Augustus is een feest- en cadeautjesmaand bij de Action. Althans, daar lijkt het op als je op Facebook langs verschillende winacties van de winkel scrolt. Waardebonnen van 200 tot 500 euro werden weggegeven, als je het juiste aantal eendjes raadt. Maar waarom worden die winacties niet gewoon op één pagina gedeeld?
Beoordeling
Dit zijn geen echte winacties van de Action, maar voorbeelden van phishing. Deelnemers worden misleid zodat ze persoonsgegevens afgeven.
Feiten
Alle pagina's volgen hetzelfde patroon, maar dat betekent niet dat sociale mediagebruikers er gerust op moeten zijn. Na het beantwoorden van de eendjesvraag, blijk je gewonnen te hebben, maar van de waardebon is nog geen sprake. Je moet de post eerst nog delen en liken, anders word je "gediskwalificeerd". Dit is een veelgebruikte methode van internetcriminelen om hun nepacties zoveel mogelijk op sociale media te verspreiden.
In de volgende stap worden gebruikers ofwel om persoongegevens gevraagd, of ze worden naar websites geleid om daar internetverkeer te creëren. Allemaal manieren waarmee internetcriminelen geld verdienen. En de gebruiker, die blijft met lege handen achter.
Onbetrouwbare websites herkennen
Dat de pagina's niet te vertrouwen zijn, kunnen gebruikers zelf ook herkennen. Zo hebben alle pagina'snauwelijks volgers of likes: dat is vreemd voor een internationaal bekend bedrijf als de Action. Ook zijn de pagina's allemaal eind juli of begin augustus aangemaakt en is er geen verdere informatie op te vinden dan de specifieke winactie. Een blauw vinkje - de verificatiemethode van Facebook - hebben de pagina's ook niet.
Maar, hoe weet je dan wel of een Facebookpagina en -post authentiek zijn? Het best kun je naar de officiële website van het bedrijf gaan. Helemaal onder in de footer op de echte website van de Action zijn verschillende sociale media symbolen te zien. Door daar op het Facebooksymbool te klikken ben je er zeker van dat je doorgeleid wordt naar de échte Facebookpagina.
En die pagina ziet er al een stuk betrouwbaarder uit. Ze heeft miljoenen volgers en likes, het blauwe vinkje en er wordt reclame gemaakt voor producten. Van vreemde eendjes-raadselspellen is geen spoor te vinden.
Onopgeloste raadsels
Deze raadselspellen, die geen enkele sociale mediagebruiker wint, zijn een terugkerend fenomeen op Facebook. Zo schreef Deutsche Presse-Agentur (dpa) al checks bij eendenraadsels van de Action, Lidl en Dirk.
Links
Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Paginatransparantie I, II, III, IV (gearchiveerd I, II, III & IV)
VPN Gids over phishing (gearchiveerd)
Over blauw vinkje (gearchiveerd)
Officiële website & Facebookpagina Action (gearchiveerd hier & hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.