Geen link met mpox

Oude video Trump opnieuw gedeeld in foute context

20.08.2024, 08:17 (CEST)

De campagne voor de presidentsverkiezingen van november draait op volle toeren en er zijn genoeg recente uitspraken van Donald Trump. Geen nood dus om oude video's uit context te trekken.

Niet COVID-19 maar mpox, of apenpokken, staat momenteel in de spotlight. Amerikaans oud-president Donald Trump zou daarover in een video een waarschuwing hebben gedeeld. Het virus zou worden aangegrepen om opnieuw lockdowns in te voeren en zelfs om de uitslagen van de presidentsverkiezingen in november te beïnvloeden. Dat zou Trump hebben gezegd, als je sociale mediagebruikers kan geloven. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

Beoordeling

De video dateert van augustus 2023 en heeft niets te maken met mpox. Trump postte het op zijn sociale media als kritiek op de mondkapjesmaatregel in sommige Amerikaanse staten.

Feiten

Een eerste hint dat niet alles is wat het lijkt, wordt al duidelijk bij het bekijken van de video. Trump spreekt namelijk op geen enkel moment over mpox, ook wel gekend als monkey pox of apenpokken.

En de reden daarvoor is simpel: de video is niet recent en heeft niets met mpox te maken. Trump deelde het op sociale media op 31 augustus 2023. Hij verwijst daarin wel naar COVID-19 en de mondkapjesmandaten die destijds in de VS op verschillende plekken werden aangescherpt. In het onderschrift bij de video spreekt hij van "covidtirannen".

Vorige zomer was er een toename in het aantal coronabesmettingen in de VS, waardoor verschillende instanties zoals ziekenhuizen opnieuw mondkapjesverplichting invoerden. Trump, zelf een uitgesproken criticus van mondkapjes en andere covidmaatregelen, bekritiseerde dit en bracht het in verband met een poging om de uitkomst van de aankomende presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Uitbraak mpox

Hij spreekt dus wel over een virus in de video, maar niet over mpox Dat virus is weer volop in de aandacht vanwege een recente uitbraak in de Democratische Republiek Congo en enkele buurlanden. De nieuwe variant lijkt zowel besmettelijker als ziekmakender. De WHO heeft de uitbraak dan ook uitgeroepen tot een noodsituatie voor de internationale volksgezondheid. Op 15 augustus werd in Zweden een geval met de nieuwe variant vastgesteld, de eerste buiten Afrika. In Nederland zijn er vooralsnog geen gevallen vastgesteld.

(Stand van zaken: 19.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Instagrampost Trump (gearchiveerd & video gearchiveerd)

Newsweek over video Trump (gearchiveerd)

RIVM over mpox (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.