Bewerkte video schept chaos
Harris werd overtuigd ontvangen door een menigte in Detroit
14.08.2024, 16:47 (CEST)
De presidentscampagne in de VS is in volle gang, en de swingstates waren dan ook het decor van de Democratische campagne vorige week. Zo bezochten Kamala Harris en haar running mate Tim Walz de stad Detroit in Michigan. Daar werden ze direct uit het vliegtuig ontvangen door een grote menigte mensen. Een video op sociale media zou nu bewijzen dat de twee eigenlijk op een verlaten vliegveld aankwamen, en dat de menigte later in de video gemonteerd zou zijn. "Het grootste slachtoffer van technologie is de waarheid", is het filosofische commentaar van deze gebruiker op de video. Maar even een stap terug: wat is nou precies de waarheid in dit geval?
Beoordeling
Harris en Walz werden door een grote menigte ontvangen in Detroit. De video, die wil doen lijken alsof het vliegveld leeg was, is bewerkt. In de eerste seconden van de video zijn duidelijke aanwijzingen voor het werk van AI te herkennen.
Feiten
Dat de video op sociale media bewerkt is, is goed te bewijzen door het vele beeldmateriaal dat van de aankomst van Harris en Walz in het Detroit Metropolitan Airport op 7 augustus 2024 online te vinden is. Daarover later meer. Er zijn in de video zelf namelijk ook al heel wat aanwijzingen te vinden die wijzen op bewerking met AI, die Facebookgebruikers zelf hadden kunnen herkennen.
Vage gezichten, onlogische overgangen
Zo zijn de gezichten van Harris en Walz wel erg vervaagd en wordt Harris' gezicht opeens helemaal zwart. Walz' hoofd lijkt op een gegeven moment sneller de trap af te komen dan de rest van zijn lichaam, en bevindt zich op het einde van de video onder zijn schouders. Ook lijkt Walz op het einde over de menigte heen te lopen.
Ook is de trap uit het vliegtuig vanaf het begin vreemd: deze beweegt als een roltrap omhoog, terwijl de twee figuren in normaal tempo de trap naar beneden aflopen. Bovendien worden bij vliegtuigen geen roltrappen ingezet. Wanneer de juichende menigte in de video gemonteerd wordt, gebeurt er nog iets wonderbaarlijks met de trap: die is aan de linkerkant opeens een stuk breder en steekt voorbij de trapleuning uit.
Dit zijn allemaal aanwijzingen dat met de video geklungeld is, en dat die waarschijnlijk met behulp van AI is bewerkt. Allemaal om de echte situatie om te draaien en het te doen lijken alsof Harris en Walz op een leeg terrein aankwamen.
'Conspiracy Comedian' ziet er de lol van in
De maker van de video, het account Snicklink op X, postte de getrukeerde video op 11 augustus. Zijn post is nogal verwarrend: hij doet lijken alsof hij in slechts een paar minuten de video gemanipuleerd heeft door de mensenmenigte toe te voegen. Tegelijkertijd is rechtsonder in het videobeeld ook in het geel 'satire' te lezen.
Een dag later lacht Snicklink over alle journalisten die hem contacteerden over de echtheid van de video. "What has the internet become?? We used to have FUN around here!! (sic)", schrijft hij. Op zijn X-profiel beschrijft hij zichzelf als "conspiracy comedian". Iemand die graag de draak steekt met complottheorieën.
Hij ziet er dus de lol van in en lijkt de journalisten te serieus te vinden. Maar hun ernst was niet zonder reden. Zoals de posts van Nederlandse Facebookgebruikers aantonen, raakten heel wat mensen ervan overtuigd dat de Democraten mensenmassa's in video's monteerden. Maar daar klopt niets van: die mensenmassa was er gewoon.
Ook Trump verweet dit de Democraten op zijn eigen sociale mediaplatform, Truth Social. Van deze beweringen klopt helemaal niets, en het is dit soort desinformatie die de vrije verkiezingen in de VS onder druk zetten.
Mensenmassa verifieert zichzelf met filmpjes
Wie het lastig te herkennen vindt of beelden nou met AI bewerkt zijn of niet, die kan altijd nog op het internet op onderzoek uit. Op de TikTokpagina van de Democraten is een video te vinden van de aankomst op het vliegveld. Hier geen vage gezichten of plotseling uitdijende roltrap, maar wel: normaal bewegende mensen en een grote menigte.
Een menigte die zijn eigen bestaan overigens verifieert dankzij alle mobieltjes die ze in de lucht houden: alleen al TikTok staat vol met beeldmateriaal van de bijeenkomst uit alle mogelijke verschillende perspectieven vanuit de mensenmassa. Ook beelden van media die verslag van het evenement deden, bevestigen de aanwezigheid van duizenden mensen.
Met het goed bekijken van een video, logisch nadenken en wat onderzoek online hoeft de waarheid dus helemaal niet zo te lijden onder de technologie. Zeker niet als mensen hun onderzoek doen, voordat ze twijfelachtige video's delen op hun sociale mediakanalen.
(Stand van zaken: 14.08.2024)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II, gearchiveerde video)
Artikel Createrhandbook (gearchiveerd)
Artikel NBC News (gearchiveerd)
Snicklink profiel, post I & post II (gearchiveerd hier, hier & hier)
TikTokvideo Democraten (gearchiveerd, gearchiveerde video)
TikTok gebruikersvideo's (gearchiveerd)
Artikel The Guardian (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.