Video uit 2023

Spaanse stranden voorgedaan als Engelse kust

07.08.2024, 17:28 (CEST), laatst geüpdate: 08.08.2024, 08:29 (CEST)

Na de tragische gebeurtenissen in Engeland werden deze week vluchtelingen verkeerdelijk aangewezen als zondebok, met fikse rellen tot gevolg. Dit alles is gebaseerd op een puinhoop van desinformatie.

Afgelopen maandag vond in Southport, Engeland, iets vreselijk plaats. Drie jonge meisjes werden om het leven gebracht door een minderjarige jongeman. Daarop volgend onstonden in het land rellen die aangewakkerd waren door foute online informatie over de identiteit van de dader: er werd beweerd dat de minderjarige dader een migrant zou zijn met de islam als geloof. Geen van deze zaken klopt echter: de dader is geboren in Wales en over zijn geloof is niets bekend.

In de nasleep daarvan deelt een Nederlandse Facebookgebruiker nu op zijn profiel een screenshot van een X-bericht waar een foto te zien is van wat lijkt op vluchtelingen die in bootjes op een strand toekomen. "Versterkingen komen toe in Groot-Britannië", staat erbij geschreven. De Nederlander doet daar nog een schepje bovenop en schrijft: "Een soort DDay maar dan anders" (sic). Zijn hier echt vluchtelingen te zien die toekomen in Engeland?

Beoordeling

Nee, de beelden tonen vluchtelingen die in 2023 in het zuiden van Spanje toekomen. Er is geen enkele link met de huidige gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk.

Feiten

De foto komt eigenlijk uit een langere video van een kleine minuut. Dat is te achterhalen via een reverse image search. Op X werd die video de afgelopen dagen gretig gedeeld, onder andere door het account Darren Grimes, zoals te zien is in de Facebookpost. Dat bericht werd intussen al verwijderd.

Spaanse stranden uit 2023

Dat Darren Grimes zijn post verwijderde, is niet abnormaal. De beelden zijn namelijk verouderd en hebben helemaal niets met de huidige context in het Verenigd Koninkrijk te maken. 

Wel tonen de beelden vluchtelingen die in juli 2023 toekwamen in het zuiden van Spanje in de gemeente Adra. Lokale mediaberichten hebben daar toen inkt aan gewijd. Het ging om twee boten met elk ongeveer 40 mensen die toekwamen op het strand van de kustwijk Guianos.

Deutsche Presse-Agentur kon de exacte locatie achterhalen op het strand van Guianos op basis van de elementen in de video. Die is hier te zien. Ook op sociale media werd de video in die periode gedeeld, vooral vanuit de Spaanse politieke rechterzijde. 

In die periode gebeurde het vrij frequent dat dergelijke boten in deze regio toekwamen, soms meerdere per dag. De krant van Almeria, de provincie waar de feiten plaatsvonden, schreef toen over de moeilijke situatie voor de kuststeden. Deze regio is gekend voor de productie van groenten en fruit en daar komen veel mensen met Noord-Afrikaanse of Sub-Saharaanse afkomst op af. Dat, in combinatie met de problematiek van drugsboten, zorgt dat de steden daar steeds vaker ingaan tegen de politiek vanuit Madrid.

Geweld in het VK

Afgelopen week waren in heel het Verenigd Koninkrijk, gaande van Birmingham tot Belfast rellen aan de gang als reactie op de feiten die zich in Southport afgespeeld hebben. Politieauto's, winkels en agenten waren hierbij vooral kop van jut.  

Die rellen komen vooral vanuit extreemrechtse hoek: zij schreeuwen anti-migratie en islamofobe slogans uit. Daarnaast vinden er ook tegenbetogingen plaats wat zorgt voor clashes tussen beide groepen. Intussen werden al bijna 400 mensen gearresteerd. 

Belangrijk is echter dat er, in tegenstelling tot wat in de Facebookpost wordt gesuggereerd, bij de feiten die zich in Southport afspeelden geen verband is met recente immigranten. Zoals vermeld ging daar heel wat valse informatie over rond. De enige juiste informatie is dat de dader geboren is in Wales, Cardiff, en dat er geen enkel bewijs is dat hij een moslim zou zijn. 

(Stand van zaken: 07.08.2024)

Opmerking: Het artikel is bijgewerkt om een link te corrigeren.

Links

NOS over rellen in VK (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Gearchiveerde reverse image search

X-posts I & II (gearchiveerd I & II)

Adra op Google Maps (gearchiveerd)

Lokale media over video (gearchiveerd)

Exacte locatie op Street View (gearchiveerd)

X-berichten uit juli 2023 I & II (gearchiveerd I & II)

Artikel Dairio del Almeria (gearchiveerd)

BBC en The Guardian over rellen (gearchiveerd I & II)

Dpa-factcheck

Full Fact factcheck (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.