Via AI-gegenereerde beelden

Presidentskandidaat Harris online in diskrediet gebracht

06.08.2024, 17:02 (CEST)

Sinds Kamala Harris presidentskandidaat werd voor de Democraten in de VS, ontwarde zich een heuse lastercampagne jegens haar adres. Het gebruik van AI-beelden is hierbij een vaste modus operandi.

Op sociale media, waaronder op Facebook (video's hier en hier) en TikTok, circuleren beelden van Democratisch presidentskandidaat Kamala Harris met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse multimiljonair die veroordeeld werd voor seksueel misbruik in 2019 en intussen overleed. De berichten suggereren dat Harris en Epstein een relatie zouden hebben gehad. Ook in andere talen wordt dat geïnsinueerd via de beelden. Tonen de beelden echt een verborgen relatie tussen de twee Amerikanen?

Beoordeling

Nee, want de beelden werden gemaakt aan de hand van artificiële intelligentie (AI) en zijn dus niet echt. De beelden passen binnen een grotere lastercampagne aan het adres van Harris, waarbij ze voortdurend in verband wordt gebracht met Jeffrey Epstein op basis van valse beelden.

Feiten

Het is niet de eerste keer dat Kamala Harris wordt verbonden aan de Amerikaanse seksueel delinquent Jeffrey Epstein. In een eerdere, recente factcheck kon Deutsche Presse-Agentur (dpa) al aantonen dat een afbeelding van hen gefotoshopt was. De werkelijke foto toonde niet Harris en Epstein, maar wel Harris en haar man tijdens een gala. Waakzaamheid is hier dus ook op zijn plaats.

AI-afbeeldingen

Een omgekeerde zoekopdracht van een screenshot uit de zogenaamde selfievideo van Harris en Epstein leidt naar links op de Facebookpagina van Kendra Club, een pagina waar heel wat obscene AI-beelden van bekende personen te zien zijn. De pagina omschrijft zichzelf als een "fan pagina gewijd aan prachtige influencers op TikTok, Instagram, YouTube, enz. en AI kunst". Ook de zogenaamde foto van Harris en Epstein op het strand verscheen op deze pagina.

Bij beide beelden staat geschreven dat ze met behulp van AI werden gemaakt. Bij de selfie staat bij de zoekresultaten: "AI kunst van Antonio Flagg. Niet echt, satire" en bij de foto op het strand valt er "AI kunst van Alberto. Satire is niet echt" te lezen. Het gaat hier dus om AI-afbeeldingen, en dus niet om echte foto's. 

In de tussentijd sprongen heel wat factcheckorganisaties op deze spraakmakende afbeeldingen. Dat zorgde er vermoedelijk voor dat de afbeeldingen verwijderd zijn van de Kendra Club-pagina en dat enkel nog de URL's beschikbaar zijn. 

Het is bovendien niet ongebruikelijk dat Kendra Club AI-afbeeldingen van Harris deelt op haar account. Dat gebeurde in het verleden al vaker, zoals bijvoorbeeld hier, hier en hier

Visuele analyse

Daarnaast zijn er ook elementen in de afbeeldingen die wijzen op het gebruik van AI. In de selfievideo glanst het haar van Harris op een bijna perfecte wijze, wat vaak een graadmeter is voor het gebruik van AI. Ook de rimpels op het voorhoofd van Harris ontbreken in de foto, terwijl beelden uit reguliere media die wel steevast tonen. 

AI tools

Verschillende factcheckorganisaties voerden een analyse uit met online tools die AI bij afbeeldingen kunnen detecteren. Uit die analyses bleek telkens dat er een zeer hoge kans is dat de foto's door middel van AI werden gegenereerd.

Zo maakte factcheckorganisatie Snopes gebruik van de tool Isitai.com. Daaruit bleek dat de afbeelding met 99 procent zekerheid door AI gemaakt is. Ook andere factcheckorganisaties voerden zo'n analyses uit met telkens dezelfde conclusie. 

Ten slotte is er geen enkele indicatie dat deze afbeelding echt een relatie tussen de twee Amerikanen zou bewijzen. Zo zijn er van de afbeeldingen online geen oudere verschijningen dan juli 2024 te vinden, terwijl op dat moment Epstein al bijna vijf jaar dood was. Dat deze foto's AI-gegenereerd zijn is daarom veel waarschijnlijker dan dat Epstein kon herrijzen uit zijn graf.

(Stand van zaken: 06.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video I & II)

TikTokpost (gearchiveerd)

X-berichten I & II (gearchiveerd I & II)

Dpa factcheck

Gearchiveerde reverse image search I & II

Facebookpagina Kendra Club (gearchiveerd)

AI-posts met Kamala Harris I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

BBC en National Geographic over detectie van AI-beelden (gearchiveerd I & II)

Foto Kamala Harris bij NOS (gearchiveerd)

Snopes, Maldita en LeadStories over de foto's (gearchiveerd I, II & III)

Over Isitai.com (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.