Complot chemtrails

Tekst op tankwagen van Air BP gefotoshopt

05.08.2024, 14:19 (CEST)

De zon schijnt, de lucht is blauw: tijd om te ontspannen, zou je denken. Maar sommige mensen kunnen in een heldere hemel enkel een complot zien. Een foto op Facebook zou dat nog eens extra bevestigen.

"Kijk eens aan ..", schrijft een sociale mediagebruiker bij een foto. Daarop zou een tankwagen van Air BP op het vliegveld van Frankfurt te zien zijn, waar "chemtrailzusatz" (chemtrailtoevoeging) op geschreven staat. Is dit het hete bewijs dat chemtrails echt bestaan?

Beoordeling

Nee, want de foto is gefotoshopt. Op de echte tankwagen staat niet "chemtrailzusatz". Chemtrails bestaan nog steeds niet.

Feiten

Een simpele Google-zoekopdracht naar afbeeldingen onder "air bp" doet de originele foto al opduiken (zie hier eerste foto, zevende rij). De afbeelding is dus gewoon van Wikipedia geplukt, en bevat niet de tekst over een "chemtrailzusatz". Dat is er later bij gefotoshopt.

Volgens de metadata bij de foto werd deze in 2008 genomen op het vliegveld Wien-Schwechat, een luchthaven bij Wenen, en dus niet in Frankfurt. Maar waar dan ook ter wereld: de oliemaatschappij Air BP tankt geen stof voor chemtrails in vliegtuigen.

En dat is logisch, want chemtrails bestaan niet. Keer op keer bewijzen Deutsche Presse-Agentur (dpa) en andere factcheckers dat het bestaan van chemtrails een complottheorie is, en dat alle bewijs ervoor ontbreekt. De witte strepen die mensen in de lucht voor gevaarlijke chemicaliën aanzien, zijn simpelweg condensstrepen. De uitleg daarvoor is uitgebreid in deze, deze en deze check na te lezen.

(Stand van zaken: 05.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Zoekresultaten Air BP (gearchiveerd)

Afbeelding op Wikipedia (gearchiveerd)

Tankstoffen Air BP (gearchiveerd)

Factchecks Correctiv & AFP (gearchiveerd hier & hier)

Dpa factchecks I, II & III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.