Fotoshop

Ketens naderhand aan foto toegevoegd, bevestigt de fotograaf

12.8.2024, 16:36 (CEST)

Fotoshop is van vele markten thuis. Zo leukt de een zijn vakantiefoto's er wat mee op, terwijl de ander het gebruikt om een negatieve stemming over een geloofsrichting te creëeren.

"Wat is islam mooi eh", schrijft deze Facebookgebruiker. De post kan cynisch begrepen worden: ze gaat gepaard met een beeld van drie in zwart geklede vrouwen, die geketend achter een man zouden aanlopen. Maar, deden deze vrouwen dat wel echt?

Beoordeling

Nee, want de foto is bewerkt. De ketens zijn achteraf toegevoegd. Dat bevestigt de fotograaf van de foto, Murat Düzyol.

Feiten

Wie goed naar de afbeelding kijkt, zal zien dat de schaduw van de ketenen niet consequent is: tussen de eerste en tweede vrouw in de rij ontbreekt deze. Reden voor argwaan dus.

Een reverse image search via de zoekmachine TinEye geeft vervolgens uitsluitsel: daar zijn meerdere versies van de foto te vinden in betere kwaliteit én zonder ketens. Die lijken er dus bij te zijn gefotoshopt.

Door verder te zoeken met de afbeelding zonder ketens duiken meerderefactchecks op. Daaruit blijkt dat de foto is genomen door de Turkse fotograaf Murat Düzyol.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) nam zelf ook nog contact op met Düzyol via mail. Hij bevestigde dat in zijn originele foto de vrouwen zonder ketens liepen, en dat deze dus naderhand zijn toegevoegd.

Hij nam de foto in 2003 in Erbil, Irak, waar hij toentertijd werkte als fotojournalist. De specifieke foto nam hij kort na een herdenkingsbijeenkomst voor gesneuvelde Irakezen. Hoe nauw verwant de mensen op de foto met elkaar waren, weet Düzyol niet.

(Stand van zaken: 12.08.2024)

Links

Facebook (gearchiveerd)

Zoekopdracht TinEye (gearchiveerd)

Instagrampagina Düzyol (gearchiveerd)

Factcheck AP & AFP (gearchiveerd hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.