Satire misbegrepen
Samsung nog altijd sponsor van de Olympische Spelen
01.08.2024, 17:10 (CEST)
Volgens berichten op Facebook en X in verschillendetalen zou Samsung "een statement hebben gemaakt na aanleiding van wat er met de Satanistiche Olympische Spelen werd getoond" [sic]. Samsung zou zijn adverteringscampagne namelijk hebben laten vallen omdat dat Spelen "te woke" zijn.
Daarmee wordt verwezen naar de openingsceremonie van de Spelen die bij een deel van het internationale publiek niet in goede aarde gevallen is. Velen interpreteerden de taferelen van de ceremonie als een parodie op het Laatste Avondmaal en vonden het ongepast dat een transgender persoon samen met drag queens en een halfnaakte zanger daaraan deelnamen. Was dit voor Samsung ook een brug te ver?
Beoordeling
Nee, want van een stopzetting van de sponsoring is helemaal geen sprake. De claim is gebaseerd op satirische berichten die online een eigen leven gingen leiden. Samsung bevestigt aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat het nog altijd sponsor is van de Olympische Spelen.
Feiten
Samsung is al sponsor van de Olympische Spelen sinds 1988 en de overeenkomst loopt nog tot 2028. Daarnaast is Samsung ook partner van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) sinds 2006.
Van een opschorting van die relaties is geen sprake. Dat bevestigt een woordvoerder van Samsung per mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Dit is desinformatie. Samsung is de campagne voor de Olympische en Paralympische Spelen nooit gestopt. We zijn al bijna vier decennia een trotse partner en supporter van de Olympische Spelen", aldus Samsung.
Dpa nam ook contact op met de organisator van de Spelen, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar kreeg tot op heden geen antwoord. De factcheckers van het persagentschap Reuters verkregen wel al een reactie. Hen meldde het IOC dat de claim "incorrect" is en dat er een overeenkomst loopt tot 2028.
Dat Samsung nog altijd sponsor is, is eenvoudigweg ook te zien op de verschillende kanalen van de Olympische Spelen. Op de officiële site van het IOC staat Samsung nog steeds als partner opgelijst, en ook op het X-account van de Spelen wordt de hashtag #Samsung heel frequent gebruikt, zoals bijvoorbeeld hier.
Ook Samsung verwijst op zijn socials gretig naar het partnerschap met de Olympische Spelen. Dat doen ze vooral ook in de context van de "Victory Selfies" die de atleten tijdens de podiumceremonie nemen. Daarmee wil Samsung hun nieuwste model, de Galaxy Z Flip6 Olympic Edition, dat exclusief voor de bijna 17.000 Olympische atleten ontworpen werd, in de verf zetten.
Satirische oorsprong
Deze valse claim, die al snel het internet veroverde, kende haar oorsprong in satirische berichten. De satirische ondertoon werd echter snel vergeten.
Zo verspreidde de site SPACEXMANIA een satirisch artikel met de claim enkele dagen geleden. De site omschrijft haar doel als "het brengen van het meeste recente fake news, kritische analyses en een goede dosis satire". Andere sites en sociale mediaberichten gingen vervolgens met die boodschap aan de haal.
Conclusie van dit verhaal: de Olympische atleten hoeven zich absoluut geen zorgen te maken, het nemen van al dan niet geslaagde selfies met een Samsung in de hand zal de komende weken nog steeds mogelijk zijn.
(Stand van zaken: 01.08.2024)
Links
Nederlands Facebookbericht (gearchiveerd)
Posts in andere talen I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Over partnerschap tussen Samsung en Olympische Spelen (gearchiveerd)
Artikel Reuters (gearchiveerd)
Partners van Spelen (gearchiveerd)
X-bericht van Olympische Spelen (gearchiveerd)
Samsung op sociale media I & II (gearchiveerd I & II)
Over Victory Selfies (gearchiveerd)
Over Samsung Z Flip6 Olympic Edition (gearchiveerd)
Artikel SpaceXMania (gearchiveerd)
Over SpaceXMania (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.