Ongefundeerde geruchten
Verdachte van mesaanval Southport werd in Wales geboren
31.7.2024, 17:28 (CEST)
In het Engelse Southport stak een tiener op maandag meerdere kinderen en volwassenen neer bij een dansles. Drie kinderen zijn aan hun verwondingen overleden, vijf andere en twee volwassenen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een 17-jarige jongen is gearresteerd op verdenking van moord en poging tot moord.
Hoewel er nog weinig bekend is over de identiteit en het motief van de vermoedelijke dader, denken sociale mediagebruikers die feiten al wel te kennen. Op Facebook (hier, hier en hier) gaat het gerucht rond dat de jongen Ali Al-Shakati zou heten en in 2023 illegaal per boot naar het Verenigd Koninkrijk zou zijn gereisd. Een hashtag in een post suggereert een connectie met de islam. Is er enig bewijs voor deze beweringen?
Beoordeling
Nee, de ter plaatse bevoegde Merseyside Police schreef aan Deutsche Presse-Agentur dat Ali Al-Shakati niet de naam is van de verdachte. De verdachte is een 17-jarige jongen die werd geboren in Cardiff, Wales. Over zijn naam, afkomst en eventuele religieuze overtuigingen is niets officieel bekendgemaakt. De politie behandelt de zaak momenteel niet als "terrorisme-gerelateerd" en roept op niet te speculeren.
Feiten
De Merseyside Police, verantwoordelijk voor Southport en de omliggende regio in het noordwesten van Engeland, maakte in een officieel statement bekend dat de gearresteerde verdachte een 17-jarige man is uit Banks in Lancashire, die geboren is in Cardiff.
In een ander statement verklaart de politie dat "onderzoek naar het motief voor dit tragische incident nog gaande" is. Ook wordt bevestigd dat het incident "momenteel niet wordt behandeld als terrorisme-gerelateerd". Er wordt niet gezocht naar andere verdachten in verband met de zaak.
Verder werd over de naam, afkomst en eventuele religieuze overtuigingen van de verdachte niets officieel bekendgemaakt. De Merseyside Police roept mensen op om over de motieven van de dader "niet te speculeren terwijl het onderzoek nog loopt".
Rondzingende naam onjuist
Op sociale media gaat de naam Ali Al-Shakati rond als zijnde de naam van de dader. De Merseyside Police liet via e-mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten dat dit onjuist is.
Persbureau Reuters wees erop dat dit gerucht waarschijnlijk de wereld in werd geholpen door Channel3Now. Op die website verscheen op de dag van de aanval een artikel waarin de valse naam werd genoemd. Ook het valse gerucht over de recente aankomst van de verdachte in het VK per boot is terug te vinden in dit artikel. Die informatie is inmiddels uit het artikel verwijderd, want er klopte dus niets van.
De naam van verdachten jonger dan 18 jaar wordt in Engeland namelijk buiten de rechtbank niet bekend gemaakt, zo valt te lezen op de website van de Openbaar Aanklager.
Over de afkomst van de verdachte weet de BBC te melden dat zijn ouders Rwandees zijn en dat hij een broer heeft die eveneens in Cardiff in Wales is geboren. In 2013 zou hij naar de regio rond Southport zijn verhuisd.
Mesaanval bij dansles
De aanval vond volgens de politie plaats in een dansschool tijdens een dans- en yoga-evenement voor kinderen met als thema Taylor Swift op maandag. Er zouden 25 kinderen aanwezig zijn geweest toen de 17-jarige verdachte om 11:50 uur lokale tijd om zich heen begon te steken met een mes. De verdachte zou ter plekke zijn gearresteerd.
Op dinsdagavond was er een wake voor de drie dodelijke slachtoffers, meisjes van respectievelijk zes, zeven en negen jaar oud.
Na de wake begon een grote groep mensen, naar verluidt aanhangers van de extreemrechtse groepering English Defence League, stenen en andere voorwerpen te gooien naar de lokale moskee in Southport. Ruiten werden ingegooid en hekken in brand gestoken.
Toen de politie ingreep, richtte de woedende menigte zich op de agenten. Vele politiemensen raakten gewond. De lokale ambulancedienst maakte bekend 39 mensen, alle politieagenten, te hebben behandeld. Van hen werden er 27 naar het ziekenhuis gebracht. Ook werden er alom vernielingen aangericht, politievoertuigen in brand gestoken en een winkel geplunderd.
(Stand van zaken: 31.07.2024)
Links
Facebookposts I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier)
NOS over aanval (gearchiveerd)
Statements Merseyside Police I & II (gearchiveerd hier & hier)
Factcheck Reuters (gearchiveerd)
Artikel Channel3Now (gearchiveerd)
CPS over jeugdcriminaliteit (gearchiveerd)
BBC over verdachte (gearchiveerd)
BBC over gebeurtenissen I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier)
Merseyside Police over rellen (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.