Beelden uit 2022
Christelijk feest herleeft onterecht tijdens de Spelen
31.7.2024, 17:55 (CEST)
De Olympische Spelen in Parijs openden traditioneel met een heus spektakel: het Olympisch vuur werd aangestoken en Céline Dion trad na een lange tijd van afwezigheid opnieuw op. Eén moment gedurende de openingsceremonie veroorzaakte een golf van onvrede, namelijk wanneer drag queens, een transgender model en een halfnaakte zanger het laatste avondmaal parodieerden. Hierop volgden heel wat reacties vanuit de katholieke gemeenschap.
Ook online zorgde dat voor heel wat ophef Beelden werden verspreid die een bijeenkomst van duizenden christenen in Frankrijk zouden moeten tonen als reactie op de taferelen tijdens de openingsceremonie. Die bijeenkomst zou zich de dag nadien hebben afgespeeld, maar klopt dat wel?
Beoordeling
De beelden komen uit 2022 tijdens de viering van Maria Hemelvaart op 15 augustus. De beelden werden genomen in Lourdes. Er is dus geen enkele link met de huidige Olympische Spelen.
Feiten
Een omgekeerde zoekopdracht leert dat de video al een tijdje rondgaat. In 2022 werden ze voor het eerst gedeeld op christelijke sociale media-accounts.
Die stellen dat het gaat om beelden die een menigte tonen die "Ave Maria" zingen tijdens het feest van de Maria Tenhemelopneming. Dat feest wordt binnen de katholieke gemeenschap op 15 augustus ieder jaar gevierd en staat symbool voor de herdenking van de opneming van de Maagd Maria in de hemel. In Nederland wordt het ook wel "Maria Hemelvaart" genoemd.
Op de officiële sociale mediakanalen van Lourdes werden dezelfde beelden destijds ook gepost op de katholieke hoogdag met de boodschap "mooi en gelukkig Hemelvaartsfeest voor iedereen". Dat de beelden iets te maken hebben met de Olympische Spelen is dus volstrekt onjuist.
Katholieke reactie op openingsceremonie
Wat wel klopt is dat de openingsceremonie van de Spelen heel wat verontwaardiging uitlokte binnen de katholieke gemeenschap en bij politici.
Een woordvoerder van de organisatie van de Olympische Spelen reageerde daarop met verontschuldigingen. Ze reageerde dat het nooit de intentie was om een religieuze groep te beledigen. Ze wilden vooral de tolerantie van de gemeenschap vieren, aldus de woordvoerder.
(Stand van zaken: 31.07.2024)
Links
Berichten op Facebook I & II (gearchiveerd I & II met video)
Berichten op X I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Over reverse image search (gearchiveerd)
Gearchiveerde reverse image search
Christelijke sociale mediaberichten I & II (gearchiveerd I & II met video I)
Posts op sociale media Lourdes I & II (gearchiveerd I & II met video)
Artikels over openingsceremonie I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.