Link Nova festival onbewezen

Oorzaak gruwelijke daad Israëlische moeder onbekend

19.07.2024, 16:03 (CEST), laatst geüpdate: 25.07.2024, 12:58 (CEST)

Deze week speelde zich in Israël een gruweldaad af: een zesjarige jongen werd vermoedelijk vermoord door zijn moeder. Online worden nu ongegronde geruchten over het verleden van de moeder verspreid.

De beelden zijn heftig. Op sociale media gaat een video rond van een Israëlische vrouw die met een bijl over straat loopt en een veiligheidsagent aanvalt. Kort daarvoor doodde ze vermoedelijk haar eigen zoon. Dat wordt momenteel nog onderzocht

De berichten op sociale media brengen deze gebeurtenis in verband met wat op 7 oktober gebeurde tijdens het Nova festival. De moeder zou een overlevende geweest zijn van de gruweldaad die daar plaatsvond. Ze stellen dat ze gek geworden zou zijn door wat daar gebeurd is. Voor deze claim is echter geen enkel element van bewijs geleverd. 

Beoordeling

Voor de claim is geen enkel bewijs. Een Israëlische overheidsinstantie ontkent bovendien dat de vrouw aanwezig zou geweest zijn tijdens de gebeurtenissen op het Nova festival. 

Feiten

Op 16 juli vond in Herzliya, een Israëlische stad ten noorden van Tel Aviv, de gruweldaad plaats. Een zesjarige jongen en een hond werden om het leven gebracht, en een beveilingsagent van een winkelcentrum werd aangevallen door de moeder. Nadien bracht ze zichzelf ook verschillende verwondingen toe. 

De feiten worden momenteel nog onderzocht, al bestaat er wel een redelijk vermoeden dat de moeder haar zoon en hond om het leven bracht, verklaarde de rechter in Tel Aviv. De aanhouding van de vrouw werd bovendien deze week met negen dagen verlengd door de rechtbank.  

Geen bewijs voor aanwezigheid op Nova festival

Kort na de feiten werd online geopperd dat de moeder aanwezig zou geweest zijn op het Nova festival op 7 oktober. Omwille daarvan reageerde de woordvoerder van het National Insurance Institute, een Israëlische overheidsinstantie die sociale en economische ondersteuning biedt, op Telegram dat de vrouw in kwestie "niet getroffen werd door de vijandelijkheden op 7 oktober". Israëlische media hebben daar ook over bericht. 

Deutsche Prese-Agentur nam contact op met de politie van Herzliya om meer uitleg te vragen naar de exacte omstandigheden en oorzaak van de feiten, maar kreeg vooralsnog geen antwoord.

Mediaberichten melden dat de vrouw onderzocht zal worden door een psychiater. In Israëlische media wordt vermoed dat de vrouw tijdens de feiten een psychotische aanval had. 

(Stand van zaken: 19.07.2024)

Correctie: In de titel is het Belgische "ongekend" vervangen door het Nederlandse "onbekend".

Links

Facebookposts I, II & III (gearchiveerd I, II & III met video)

Telegrambericht (gearchiveerd)

NOS over gebeurtenissen op 7 oktober (gearchieverd)

Israëlische media over gebeurtenissen I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV)

Bericht op X (gearchiveerd)

Telegrambericht National Insurance Institute (gearchiveerd)

Over National Insurance Institute (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.