Nederland versus Engeland

Nederlandse stranden vrij van provocerende voetbalsupporters

11.7.2024, 17:05 (CEST)

De tegenstander wat jennen in aanloop naar een voetbalmatch, het hoort er bij. Nederlanders zijn hierin vaak vindingrijk, maar de creativiteit mag ook niet overdreven worden, zoals online gebeurde.

Afgelopen woensdagavond werd de laatste halve finale van het EK voetbal gespeeld tussen Nederland en Engeland, met winst voor Engeland in de laatste minuten. Volgens berichten op Facebook zouden de Nederlandse supporters hun Engelse rivalen voor de match stevig uitgedaagd hebben  Zo wordt er beweerd dat Oranjefans zich massaal verzamelden "langs de Nederlandse kust om 'Het is stil aan de overkant' te zingen". Videobeelden (hier en hier) van heel wat mensen op een strand zouden dat moeten aantonen, maar die hebben met de voetbalpartij niets van doen.  

Beoordeling

Hoewel het hier vermoedelijk om satire gaat, werd dat door heel wat mensen niet begrepen. De beelden tonen in realiteit een actie langs de Nederlandse stranden in juni waarbij opgeroepen wordt voor meer aandacht rond klimaatverandering.

Feiten

Het zou een ludieke actie geweest zijn, als het ook echt zou kloppen. Want dat is namelijk niet het geval. Een omgekeerde zoekopdracht leert dat het hier gaat om een actie op 23 juni om aandacht op klimaatverandering te vestigen. Nederlandse media hebben hier toen over bericht.

Op verschillende Nederlandse stranden werd die zondag een enorme rode ketting gevormd om meer aandacht te vragen voor klimaatverandering. Tienduizenden mensen zouden hebben deelgenomen. De deelnemers wilden zo een "symbolische rode streep" trekken om aan te tonen dat er actie moet worden ondernomen. 

De actie, die The Climate Chain ging heten, werd georganiseerd door milieuorganisatie Urgenda. Op het X-account @Climatechainnl zijn exact dezelfde beelden zoals op Facebook te zien. De dronebeelden werden op het strand bij Zandvoort gemaakt, op deze locatie. Beelden van op andere stranden zijn te zien op het YouTubekanaal van Urgenda.

Samenhorigheid en verdeeldheid

Wat wel plaatsvond voor de match waren taferelen gaande van ultieme samenhorigheid tot grote verdeeldheid tussen Nederlanders en Engelsen. Nederland had Dortmund namelijk overspoeld met fans, er wordt gesproken over 100.000 voetbalsupporters die richting de Duitse stad getrokken zijn. 

Dat veroorzaakte enerzijds spanningen, zoals vechtpartijen tussen beide kampen. Het zorgde voor 26 arrestaties. Het is onduidelijk hoeveel van hen uit Nederland komen.

Maar die aanwezigheid zorgde voor sfeervolle momenten. Zo verscheen er een video waarop een Nederlandse fanfareband het legendarische nummer Hey Jude van The Beatles brengt voor een groep Engelse supporters. Dat nummer is uiteraard een referentie naar het Engelse goudhaantje Jude Bellingham. 

(Stand van zaken: 11.07.2024)

Links

Facebookposts I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV met video 1 en 2)

Gearchiveerd reverse image search

AD over Climate Chain (gearchiveerd)

Website The Climate Chain (gearchiveerd)

Over Urgenda (gearchiveerd)

X-bericht The Climate Chain (gearchiveerd)

Gearchiveerde locatie op Google Maps

YouTubevideo Urgenda (gearchiveerd)

NOS over aanwezigheid Nederlandse supporters (gearchiveerd)

Artikel met Hey Jude optreden (gearchiveerd)

Over vechtpartijen in de stad (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.