Geen link met de verkiezingen

Beelden van pro-Palestijns protest in Lyon op 1 juni

9.7.2024, 09:28 (CEST)

Beelden kunnen online een oneindig leven leiden, zonder hun originele context. Zo ook een video van een pro-Palestijnse rally in Lyon, die niets te maken heeft met de Franse parlementsverkiezingen.

De in alle haast uitgeroepen Franse parlementsverkiezingen zorgde zondag in de tweede ronde nog voor een verrassing. Het extreemrechtse Rassemblement National moest na een veelbelovende eerste ronde alsnog het onderspit delven voor het linkse blok van Nouveau Front Populaire. Volgens berichten (video hier) op sociale media zou die overwinning gevierd worden in Frankrijk door een grote mensenmassa zwaaiend met meerdere Palestijnse vlaggen. Maar hebben de video en verkiezingsactualiteit wel iets met elkaar te maken?

Beoordeling

De beelden dateren van 1 juni 2024 in Lyon. Daar vond toen een pro-Palestijnse rally plaats. Met de parlementsverkiezingen heeft de video niets te maken.

Feiten

De ware context van de beelden is snel achterhaald met behulp van een reverse image search. De video dateert van 1 juni 2024. Toen vond er in Lyon een pro-Palestijnse rally plaats waar een paar duizend mensen aan deelnamen. De menigte riep op voor een staakt-het-vuren in Gaza.

De beelden zijn dus een stuk ouder dan de parlementsverkiezingen, in alle haast uitgeroepen door president Macron na de uitslag van de Europese verkiezingen op 9 juni. Na de eerste ronde op 30 juni zag het er naar uit dat het extreemrechtse Rassemblement National aan de haal zou gaan met de overwinning, maar de linkse alliantie van Nouveau Front Populaire behaalde in de tweede ronde afgelopen zondag alsnog de eindzege.

Toen de voorlopige uitslag zondagavond bekend raakte, brak er in verschillende Franse steden onrust uit. In die context worden de beelden uit Lyon nu opnieuw, ten onrechte, gedeeld. Ook sommige media trapten in de val, waaronder het Australische Sky News. Zij verwijderden intussen wel al hun artikel hierover.

(Stand van zaken: 09.07.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Gearchiveerde resultaten reverse image search

Artikel Le Progres (gearchiveerd)

Artikel Sky News Australia (gearchiveerd)

NOS over tweede ronde parlementsverkiezingen en onrust (hier & hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.