Straatverlichting in gemeente
Armaturen in Arnhem zijn slim, maar niet hyperintelligent
4.7.2024, 17:34 (CEST)
De gemeente Arnhem zou maar liefst 33.000 slimme lantaarnpalen "in het geniep" geplaatst hebben. "Hoe lang gaan we dit nog pikken??!!", schrijft een Facebookgebruiker. Deze slimme lantaarnpalen zouden camera's en allerlei andere foefjes hebben en dat stuit op weerzin. In de commentaren op de post klinkt dan ook bijval: "Arnhem vertrouwt de burgers niet! Controle, controle controle....??!!". Maar, hoe slim zijn de lantaarnpalen in Arnhem eigenlijk?
Beoordeling
In de gemeente Arnhem staan geen slimme lantaarnpalen die gezichten kunnen herkennen of burgers op een andere manier controleren. Wel heeft de gemeente circa 3000 lantaarnpalen waarvan het licht automatisch gedimt wordt als er door de sensor geen beweging waargenomen wordt.
Feiten
Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht maar meteen contact met de gemeente Arnhem om de zaak op te helderen. "In Arnhem hebben we ca. 3000 slimme armaturen", schrijft een woordvoerder van de gemeente aan dpa. Dat zijn er in ieder geval al geen 30.000, zoals op sociale media wordt beweerd.
Een armatuur is een chic woord voor de draagconstructie van een lamp. Dat kan dus gewoon een klassieke lantaarnpaal zijn, maar ook lichtbronnen die aan een muur bevestigd zijn, of in de grond aangebracht.
Wat betekent 'slim' in dit geval? De armaturen "kunnen vanaf afstand aangestuurd worden om te dimmen", laat de gemeente Arnhem weten. "Een aantal van deze armaturen die op fietspaden staan, zijn uitgerust met een bewegingssensor. Die zorgen voor dynamisch licht", gaat de woordvoerder verder. Dat betekent dat er voldoende licht aan gaat wanneer beweging waargenomen wordt - en er dus fietsers of voetgangers voorbij komen - en minder licht wanneer er niemand op straat is. Duurzaam, vindt de gemeente Arnhem.
De lichtbronnen zijn dus wel slimmer dan de klassieke lantaarnpaal, maar nu ook niet zo intelligent als op sociale media aangenomen wordt. De gemeente Arnhem heeft géén slimme masten of armaturen die over gezichtsherkenning beschikken, benadrukt de woordvoerder van de gemeente.
In de wijk Schuytgraaf staan overigens nog lantaarnpalen die een laadfunctie hebben voor elektrische auto's. Deze masten zijn dan weer niet uitgerust met een bewegingssensor. Door de stopcontacten bij lantaarnpalen onder te brengen, wilde de gemeente voorkomen dat overal op straat nog eens extra losse laadpalen zouden komen te staan.
Fabrikanten en modellen
Op aanvraag van dpa deelde de gemeente ook de fabrieksmodellen van de armaturen die ze gebruiken. Dat is van de fabrikanten Schréder, Lightronics, Mikana en Sustainer.
De amaturen van Schréder zijn van het model Ampera EVO. Die van Lightronics van de merklijn Brisa. Van fabrikant Mikana zijn de modellen Cercle en Orbit aangekocht. De modellen die van Sustainer worden ingezet, zijn Alexia en Anne. In deze laatste twee modellen zou een camera of wifi-functie aangebracht kunnen worden: deze functies "worden op maat ontwikkeld met de klant", staat in het informatieblad te lezen. De gemeente Arnhem hield het echter bij dimmen, en heeft voor de standaardopties van deze twee modellen gekozen.
Kortom: cameratoezicht bestaat in de gemeente, maar dat zit niet in deze zogenaamde slimme lantaarnpalen verwerkt.
Communicatie kan beter
De hoeveelheid slimme lantaarnpalen wordt op Facebook dus nogal overdreven, en ook hoe slim ze zijn. Hoe zit het dan nog met de bewering dat de lantaarnpalen in het geheim geplaatst zouden worden?
Dat lijkt toch vooral ook het gevoel van de buurtbewoners te zijn. Op het internet zijn via verschillende kanalen voorbeelden te vinden van hoe de gemeente het plaatsen van nieuwe armaturen en lantaarnpalen wel communiceert. Dat neemt niet weg dat de communicatie tussen de gemeente en buurtbewoners blijkbaar niet foutloos verloopt.
(Stand van zaken: 04.07.2024)
Links
Betekenis armatuur (gearchiveerd)
Artikel Schuytgraaf (gearchiveerd)
Werkblad Schréde Ampera Evo (gearchiveerd)
Factsheet Lightronics Brisa (gearchiveerd)
Info Mikana modellen Cercle & Orbit (gearchiveerd hier & hier)
Sustainer factsheet Alexia & Anne (gearchiveerd hier & hier)
Cameratoezicht gemeente Arnhem (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.