Uit de duim gezogen

Nepnieuws over Steenhuizen voert naar onbetrouwbare website

27.6.2024, 15:10 (CEST)

Verhalen over hoe beroemde mensen rijk zijn geworden: daar smult de gewone mens van. Het is dus verleidelijk om op zo'n artikel door te klikken, maar schiet je er wat mee op of ben je zelf de sjaak?

De Nederlandsche Bank (DNB) zou NOS-presentatrice Annechien Steenhuizen aanklagen voor haar uitspraken op live televisie, bericht een Facebookgebruiker. "Het moet toch niet gekker worden met die overheids- en multinationalcensuur". Wie de media een beetje bijhoudt, heeft nog niks over dit voorval gehoord. Bewijs voor een complot van machtige organen, of hebben we te maken met een ander type oplichting?

Beoordeling

DNB deed geen aanklacht tegen Steenhuizen: het hele verhaal is uit de duim gezogen en is afkomstig van een onbetrouwbare website, die doorlinkt en aanspoort tot online beleggen.

Feiten

Door te googelen naar dit verhaal blijkt dat geen enkel betrouwbaar medium over deze zaak heeft bericht. Wel duikt dit verhaal op, waar op het zogenaamde voorval wordt ingegaan. Het artikel staat vol met linkjes, en de lezer wordt met spannende taal aangespoord hierop te klikken. Ze leiden allemaal naar de website met als basis de vreemde URL https://snbghllytrk.com. Met een goede malwarebeveiliging wil deze website niet openen.

Scamadviser geeft de website een 1 op 100 qua betrouwbaarheid. Ook Get Safe Online schat de betrouwbaarheid treurig in. Dat er hier iets niet in de haak is, moge duidelijk zijn.

Nooit te gast

In het artikel wordt Steenhuizen gebruikt om promotie te maken voor Finance Phantom; een nieuw beleggingssysteem, waar je onder andere met cryptovaluta kunt handelen.

Steenhuizen zou in een uitzending van het SBS6-programma Vandaag Inside uit de doeken hebben gedaan hoe ze hiermee rijk is geworden. Interessant, want de NOS-presentatrice was nooit te gast in het programma, dat bevestigt ook een woordvoerder van Talpa aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) via de mail.

Van een interventie tijdens de uitzending en aanklacht van DNB is dus nooit sprake geweest. De conclusie op Facebook dat we hier te maken hebben met overheids- en multinationalcensuur, is dus ook op niets gebaseerd. Het hele verhaal is uit de duim gezogen om gebruikers naar de onbetrouwbare website te leiden.

Nieuw online handel- en beleggingsplatform

Volgens meerdere online artikelen is Finance Phantom zelf geen oplichting of nep platform, maar gaan er websites rond die de naam misbruiken om wel werkelijk mensen op te lichten. De kans dat de hierboven genoemde website zo'n oplichtingssite was, is dus vrij groot.

En scam of geen scam: iedereen moet zich natuurlijk wel bewust blijven van de risico's die online handel en beleggen met zich meebrengen.

Terugkerend fenomeen

Dpa ziet wel vaker dergelijke neppe verhalen over bekende mensen op sociale media rondgaan, ook in andere talen. Annechien Steenhuizen bleek ook al eerder slachtoffer te zijn van zulk nepnieuws: in oktober vorig jaar ging een gemanipuleerd filmpje rond, waarin leek alsof ze een app aanprees waarmee ook al snel geld te verdienen viel.

(Stand van zaken: 27.06.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Webpagina nepartikel (gearchiveerd)

Over Finance Phantom (gearchiveerd)

Artikel BiztechAfrica (gearchiveerd)

Artikel Embizmba (gearchiveerd)

Artikel NIBUD (gearchiveerd)

Dpa factchecks hier & hier

Artikel Omroep Brabant (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.