Btw-verhoging in 2019

Groente en fruit duurder onder VVD, D66, CDA en ChristenUnie

10.06.2024, 16:48 (CEST)

Regeringen komen en gaan: daarmee ook hun ideeën over de btw. Dat niet al deze ontwikkelingen bij te houden zijn, is dus te begrijpen. Maar dan moet je online niet doen alsof je wel weet hoe het zit.

De nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, BBB en NSC willen de btw op culturele goederen verhogen, bleek vorige maand. Protest vanuit de sector kwam snel op gang, zoals in deze post van Paradiso Amsterdam. Volgens een sociale mediagebruiker op Threads is die proteststem hypocriet: toen een aantal jaar geleden de btw op groente en fruit verhoogd werd onder leiding van GroenLinks, PvdA en D66 zou niet zo'n hevig tegengeluid te horen zijn geweest. Lijdt deze gebruiker, net als sommige politici, aan politiek geheugenverlies?

Beoordeling

De btw-verhoging op groente en fruit gebeurde onder kabinet Rutte-III. GroenLinks en PvdA waren geen deel van dit kabinet. D66 wel.

Feiten

Op 1 januari 2019 ging in Nederland de btw op groente en fruit omhoog van 6 naar 9 procent. Dat gebeurde onder kabinet Rutte-III, dat bestond uit de VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Niet alleen de belasting op groente en fruit werd toen verhoogd: het gehele lage btw-tarief dat op 6 procent lag, ging in 2019 omhoog naar 9 procent. Producten en diensten als de fietsenmaker of het OV, waarvoor ook de lage btw geldt, gingen toen dus ook met 3 procent omhoog. GroenLinks en PvdA zaten toen in de oppositie en ondersteunden dit plan niet.

Landelijke petities

Dat er geen tegengeluid te horen zou zijn geweest toen het lage btw-tarief verhoogd werd, zoals in de Threads-post beweerd, klopt trouwens ook niet. Zo is bijvoorbeeld op deze gearchiveerde website uit 2018 een petitie terug te vinden om de plannen van de regering tegen te gaan. De petitie werd gestart en ondersteund door GroenLinks en PvdA, nog meer toenmalige oppositiepartijen en verschillende organisaties zoals de FNV en het Reumafonds.

Sindsdien is de discussie over de btw op groente en fruit niet gestopt. Over de jaren werden meerdere petities gestart om de btw weer naar 6 procent te krijgen, of zelfs helemaal naar 0. Ook werden in de Eerste en Tweede Kamer moties tegen deze btw ingediend.

Onder deze druk zei kabinet Rutte-IV de btw op groente en fruit per 2024 toch helemaal op te willen heffen, maar de omzetting hier van werd vorige zomer doorgeschoven naar een volgend kabinet.

Hoofdlijnenakkoord: niks over groente en fruit

In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringspartijen is niets terug te vinden over de btw op groente en fruit. Wel hebben de PVV, VVD, BBB en NSC duidelijk gemaakt dat ze per 2026 culturele goederen niet meer met het lage, maar hoge belastingtarief van 21 procent willen belasten. Vakbonden en beroepsverenigingen reageerden geschrokken op het nieuws, zo schrijft de NOS.

(Stand van zaken: 10.06.2024)

Links

Threadspost (gearchiveerd)

Lage btw omhoog in 2019 (gearchiveerd)

Over kabinet Rutte-III (gearchiveerd)

Petitiewebsite uit 2018 (gearchiveerd)

Petitie I & II (gearchiveerd hier & hier)

Motie I & II (gearchiveerd hier & hier)

Artikel Taxlive (gearchiveerd)

Hoofdlijnenakkoord & budgettaire bijlage 2024 (gearchiveerd hier & hier)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.