Artificieel gemaakt beeld

Balinese stranden vrij van monsterlijk grote octopus

11.6.2024, 11:44 (CEST)

De misinformatietentakels verspreiden zich weer verder. Zo zou op een strand in Bali een gigantische octopus aangespoeld zijn. Moeten de strandgangers daar zich zorgen maken?

Een bovenaards grote octopus is te zien op een afbeelding in verschillende sociale mediaberichten. Volgens die berichten spoelde de octopus aan "voor de kust van Bali". Ook in andere talen gaat dit bericht over de tongen. Daarbij wordt gezegd dat het acht-potige dier op 4 juni aanspoelde aan de Indonesische kust. Het lijkt te gek om waar te zijn en dat is het ook. 

Beoordeling

De afbeelding is gemaakt met artificiële intelligentie (AI). Een Instagramaccount, dat voortdurend AI-gegenereerde beelden post, zond het de wereld in.

Feiten

Uit een reverse image search blijkt dat het beeld sinds begin juni 2024 op grote schaal wordt gedeeld op verschillende sociale netwerken.

De afbeelding van de gestrande inktvis verscheen voor het eerst op 1 juni op Instagram op het account 'best_of_ai_', in het Nederlands is dat 'het beste van artificiële intelligentie'.

Artificiële intelligentie

Bij de post staat heel expliciet dat dit "een fictief verhaal is". Dat verhaal vertelt hoe een gigantische inktvis aanspoelt ergens op een fictief strand. Van een stranding op Indonesië is in de originele vertelling dus al geen sprake meer.

De persoon achter deze pagina omschrijft zich als een "digitale creatieveling" die experimenteert met verschillende artificiële intelligentiesoftware over een divers scala aan thema's zoals mode, kunst, films et cetera. Het Instagramaccount bevat ook nog heel wat andere berichten en afbeeldingen die omschreven staan als door AI-gegenereerd.

Een zoekopdracht in Google naar artikelen over deze vermeende gebeurtenis levert niets op. Een gebeurtenis van deze omvang zou ongetwijfeld in de pers zijn verschenen. Andere factcheckorganisaties, zoals Snopes en Misbar, hebben ook artikelen aan deze afbeelding gewijd en kwamen tot dezelfde conclusie.

De grootste octupussoort ter wereld is overigens de Reuzenkraak (in het Engels: Giant Pacific Octopus). Die kan wel bijna vijf meter lang worden, en weegt op zijn zwaarst ongeveer vijftig kilogram.

(Stand van zaken: 11.06.2024)

Links

Posts in het Nederlands I & II (gearchiveerd I & II)

Posts in andere talen I & II (gearchiveerd I & II)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Gearchiveerd resultaten reverse image search

Instagrampost (gearchiveerd)

Instagramkanaal best_of_ai_ (gearchiveerd)

Gearchiveerde zoekopdracht Google

Factchecks Snopes en Misbar (gearchiveerd I & II)

National Geografic over Reuzenkraak (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.