Toevallige gelijkenissen

Alle inzittenden van NASA's Challenger kwamen om het leven

06.06.2024, 17:48 (CEST), laatst geüpdate: 13.06.2024, 17:22 (CEST)

Heeft iedereen een dubbelganger? Vanwege gelijkenissen tussen gewone Amerikanen en de omgekomen bemanning van NASA's Challenger, denken sommigen dat de fatale ruimtemissie nooit heeft plaatsgevonden.

Op 28 januari 1986 crashte NASA's spaceshuttle Challenger, 73 seconden na de lancering vanaf Cape Canaveral in Florida. Het was een van de grootste tragedies uit de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaart, waarbij alle zeven inzittende astronauten om het leven kwamen.

Toch lijkt niet iedereen overtuigd van dat laatste feit. Op Facebook wordt een video gedeeld, waarin wordt beweerd dat de astronauten nog springlevend zouden zijn en werkzaam op verschillende plekken, nota bene onder hun eigen naam. "Hierna snap je ook waarom mensen de apollo 11 landing op de maan in twijfel trekken," [sic] schrijft een Facebookgebruiker.

Beoordeling

De zeven mensen aan boord van NASA's ruimteveer Challenger kwamen wel degelijk om het leven bij het ongeluk in 1986. Hun dood is goed gedocumenteerd en hun levensloop verschilt zozeer van die van hun vermeende dubbelgangers, dat het onmogelijk om dezelfde personen kan gaan.

Feiten

Wie de beelden ziet van missie STS-51L, de laatste vlucht van NASA's spaceshuttle Challenger, kan zich moeilijk voorstellen dat iemand dit ongeluk heeft overleefd. Dit besef, dat meteen doordrong tot de ooggetuigen, werd later ook bevestigd door het rapport van de presidentiële commissie die het ongeluk onderzocht. Op het moment dat een hulpraket ontplofte, waren er "geen overleefbare opties" meer voor de bemanning.

Talloze overlijdensadvertenties, krantenberichten, opgetekende herinneringstoespraken en andere gedenkteksten online getuigen van het overlijden van gezagvoerder Francis Scobee, piloot Michael Smith en astronauten Judith Resnik, Ronald McNair en Ellison Onizuka. Net als van de overige twee bemanningsleden, de meereizende burgers Gregory Jarvis en Sharon Christa McAuliffe.

Het bemanningscompartiment van de Challenger, met de stoffelijke resten van de bemanning aan boord, werd twee maanden na het ongeluk gevonden op de zeebodem voor de kust van Florida. De zeven inzittenden zijn begraven op de nationale begraafplaats Arlington, Virginia.

Dubbelgangers geen astronauten

De man in de video die wordt gedeeld op Facebook, sprak tijdens een publiek inspraakmoment bij een vergadering van de Brevard County Commission, de lokale bestuursraad van een county in Florida, op 21 mei 2024.

Hij rakelde daarbij een oude complottheorie op. Al eerder werden levende mensen, die toevallig dezelfde namen dragen als de omgekomen astronauten, er onterecht van verdacht dat zij die ruimtevaarders waren.

Judith Resnik

De man in de video lijkt ervan overtuigd dat een zekere professor in de rechten aan de universiteit van Yale, genaamd Judith Resnik, dezelfde persoon is als de omgekomen astronaut Judith Resnik. Beide Resniks vertonen inderdaad wat uiterlijke gelijkenissen, maar hun biografieën lopen zozeer uiteen dat ze onmogelijk dezelfde persoon kunnen zijn.

De astronaut Resnik studeerde tot 1970 elektrotechniek aan de Carnegie-Mellon University in Pittsburgh. In 1977 behaalde ze een doctoraat in datzelfde vakgebied aan de Universiteit van Maryland. Van 1978 tot haar dood in 1986 woonde ze in Texas, terwijl ze werkte bij het Lyndon B. Johnson Space Center in Houston.

Daarentegen behaalde de rechtsgeleerde Resnik in 1972 een diploma aan Bryn Mawr College en studeerde ze in 1975 af van de New York University School of Law. Daarna werkte ze achtereenvolgens aan de universiteit Yale in Connecticut, een universiteit in Los Angeles, en vervolgens opnieuw Yale. Het is onmogelijk dat één vrouw twee zo verschillende levens op zo ver van elkaar verwijderde plekken kan leiden.

Scobee en Smith

De man in de Facebookvideo trekt ook de dood van piloten Francis Scobee en Michael Smith in twijfel. De piloot Francis Richard Scobee lijkt inderdaad wel wat uiterlijke gelijkenissen te vertonen met de marketingstrateeg en CEO Richard Scobee van het bedrijf Cows in Trees. Bij nadere inspectie van verschillende foto's is echter ook goed te zien dat hun adamsappel, oren en neus nogal van elkaar verschillen. Net als hun levensloop, zoals verschillende factcheckers vaststelden.

Astronaut Michael J. Smith zou dezelfde persoon zijn als psychologiedocent Michael J. Smith van de Universiteit van Wisconsin. Het valt echter niet te verklaren hoe één en dezelfde man tussen 1968 en 1973 diploma's in de psychologie kan vergaren in Madison - zoals de universiteitsdocent deed - en tegelijkertijd kan studeren aan een universiteit van de Amerikaanse marine in Californië, straalvliegtuigtrainingen kan voltooien in Texas en onderdeel kan zijn van een aanvalseskader aan boord van een vliegdekschip in de oorlog in Vietnam - zoals de astronaut in die jaren deed.

(Stand van zaken: 06.06.2024)

Opmerking: Er is later een link toegevoegd

Links

Ongeluk Challenger Britannica (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Beelden vlucht CNN (gearchiveerd)

Missie STS-51L (gearchiveerd)

Beelden vlucht ABC7 (gearchiveerd)

Rapport presidentiële onderzoekscommissie (gearchiveerd)

Over dood Scobee en Smith (gearchiveerd hier en hier)

Over dood Resnik, McNair en Onizuka (gearchiveerd hier, hier en hier)

Over dood Jarvis en McAuliffe (gearchiveerd hier en hier)

LA Times gevonden lichamen (gearchiveerd)

Begraafplaats Arlington (gearchiveerd)

Brevard County Comm. vergadering Youtube (gearchiveerd)

Brevard County Commission Meeting notulen (gearchiveerd)

Over Brevard County Board (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Over astronaut Resnik (gearchiveerd)

Over rechtsgeleerde Resnik (gearchiveerd)

Over astronaut F.R. Scobee (gearchiveerd)

Over marketingstrateeg R. Scobee (gearchiveerd)

Fotovergelijking Scobee en Scobee (gearchiveerd)

Factcheck LeadStories (gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

CV astronaut Michael J. Smith (gearchiveerd)

Over psychologiedocent M. J. Smith (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.