De toeslagenaffaire

Zwartgelakt document komt uit dossier van gedupeerde ouder

5.6.2024, 16:10 (CEST)

Iemand betreedt het politieke podium en wat doet het internet? Dat gaat direct op zoek naar belastend materiaal, zoals mysterieuze zwartgelakte documenten. Heeft dit wat met Dick Schoof van doen?

Een klapper met documenten vol zwartgelakte zinnen: volgens sociale mediagebruikers is in deze foto het AIVD-dossier van Dick Schoof te zien - de beoogde premier voor het kabinet onder de PVV. Dat werpt vragen op, want wat zou Schoof allemaal te verbergen hebben? Deze documenten zeggen daar in ieder geval niets over, blijkt al snel.

Beoordeling

Het document in de foto is een dossier van de Belastingdienst van een van de ouders betroffen door de toeslagenaffaire. Met Dick Schoof heeft dit niets te maken.

Feiten

Dankzij een reverse image search is te achterhalen dat Willeke Ravenna, raadslid in Capelle aan den IJssel, de foto het eerst deelde op X (toen nog Twitter) op 10 december 2019. "De eerste ouder heeft haar persoonlijke dossier inzake #kinderopvangtoeslag binnen!", schrijft ze. Ravenna was toentertijd belangenbehartiger van gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Uit meerderenieuwsartikelenblijkt dat op 10 december 2019 de eerste gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire hun dossier van de Belastingdienst ontvingen, mits ze dit opgevraagd hadden. De Belastingdienst stemde hier overigens alleen mee in na een demonstratie eerder dat jaar.

De ouders die onterecht werden aangewezen als fraudeur hoopten in hun dossier te zien waar de Belastingdienst de jarenlange onterechte beschuldigen op baseerde. Maar de klappers die ze ontvingen zaten vol zwartgelakte pagina's en onrelevante informatie.

Van wie precies de documenten zijn, waarvan Willeke Ravenna foto's op X deelde, is onbekend. Met Dick Schoof hebben deze zwartgelakte pagina's in ieder geval niets te maken. Schoof is een Nederlandse topambtenaar op het Ministerie voor Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij onder andere directeur-generaal van de AIVD. Eind mei werd bekend gemaakt dat hij de kandidaat-premier is voor het aankomende kabinet onder de PVV.

Toeslagenaffaire aan het licht

Sinds 2018 kwam stap voor stap aan het licht dat de Belastingdienst jarenlang onterecht duizenden ouders als fraudeurs had bestempeld - en dat er hierin sprake was van vooringenomenheid en etnisch profileren. Volgens de Belastingdienst sjoemelden zij met de kinderopvangtoeslag, maar dat klopte niet. Veel gedupeerden moesten duizenden euro's terugbetalen, terwijl ze in werkelijkheid gewoon recht hadden op deze toeslag.

Deze onrechtmatige terugvorderingen had grote gevolgen op de privélevens van mensen: zo kwamen meerdere mensen hierdoor in de schulden terecht, en kinderen werden uit huis geplaatst. Inmiddels is de Nederlandse staat zo ver dat de gedupeerden gecompenseerd worden, maar ook dat loopt niet soepel.

(Stand van zaken: 05.06.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Over reverse image search (gearchiveerd)

gearchiveerd, specifieke foto gearchiveerd)

Over Willeke Ravenna (gearchiveerd)

Artikel NOS I, ND & RTL Nieuws (gearchiveerd hier, hier & hier)

Artikel NOS II (gearchiveerd)

Over Schoof (gearchiveerd)

Artikel NOS III (gearchiveerd)

Artikel Trouw (gearchiveerd)

Artikel NOS IV (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.