Foute context bij foto

Oud-president Ahmadinejad is nog steeds politiek geëngageerd

31.05.2024, 13:42 (CEST)

Na een politieke carrière kan het politici soms raar verkeren, het is dan ook een nogal volatiel beroep. Speculatie heerst nu over het leven van Iraans ex-president Ahmadinejad, maar die is ongegrond.

Op Facebook wordt een foto gedeeld van Mahmoud Ahmadinejad, oud-president van Iran. Daarbij staat dat hij "vreedzaam schapen hoedde nadat hij aftrad als president". De foto suggereert dat teruggetrokken herdersbestaan ook. De president staat geportretteerd met een stok en wandelschoenen midden in de natuur.

Heel wat berichten op sociale media vertellen dit opmerkelijke verhaal. Een Surinaamse krant wijdt er zelfs een artikel aan in het Nederlands, maar doet dat op basis van geen enkel bewijs.

Beoordeling

Dit verhaal is oud nepnieuws dat in het verleden al werd ontkracht. De foto in kwestie is gemaakt in 2016, tijdens een bezoek aan een Iraans dorp ter gelegenheid van Ahmadinejads zestigste verjaardag. Bovendien laat Ahmadinejad zich nog regelmatig politiek uit en overweegt hij zich opnieuw verkiesbaar te stellen als president.

Feiten

Mahmoud Ahmadinejad, president van Iran van 2005 tot 2013, is nog steeds erg actief op Instagram en Telegram. Daar toont hij zijn politiek engagement geregeld door een inkijk te geven in zijn reizen en ontmoetingen met andere publieke en politieke figuren. Dat was bijvoorbeeld het geval in oktober 2023, toen hij een ontmoeting had met een minister uit Guatemala.

Begin mei 2024 werd het voormalige staatshoofd ook uitgenodigd om deel te nemen aan een conferentie aan een universiteit in Hongarije, een keuze die door Israël sterk werd bekritiseerd vanwege de negationistische opmerkingen van Mahmoud Ahmadinejad in het verleden.

Mogelijke deelname aan Iraanse verkiezingen in juni

Zijn politieke activiteiten gingen recentelijk nog een stap verder: eind mei publiceerde hij verschillende berichten en video’s op Telegram, waarin hij uitlegde dat enkele van zijn aanhangers hem hadden gevraagd om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de volgende presidentsverkiezingen. Ahmadinejad lijkt niet geheel gekant tegen dit idee en geeft aan dat zijn mogelijke deelname aan de verkiezingen “een grondig onderzoek vereist” (letterlijke vertaling uit het Iraans).

Ahmadinejad had al geprobeerd om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 2017 en 2021, maar zijn beide kandidaturen werden toen ongeldig verklaard. De volgende presidentsverkiezingen zullen in juni plaatsvinden, door de recente dood van Iraans president Ebrahim Raisi bij een helikoptercrash.

Bovendien wijst niets erop dat Ahmadinejad op het platteland woont. In een van zijn Telegramberichten deelde hij namelijk een toespraak aan enkele van zijn aanhangers in Narmak, een wijk van de Iraanse hoofdstad Teheran. Hetzelfde adres waar hij die toespraak gaf, wordt door Iraanse media aangewezen als de woonplaats van Ahmadinejad.

Een foto uit 2016

De foto die bij de berichten gedeeld wordt, is niet recent. Dat is af te leiden uit een reverse image search. Op 29 oktober 2016 werd de foto gepubliceerd op de website van een Iraans mediakanaal. De originele versie van de foto toont Ahmadinejad naast een andere man, die ook uitgerust is met een wandelstok en wandelschoenen.

Volgens het artikel is de foto genomen in Kandolus, een dorp in het noorden van Iran dat populair is bij toeristen. De voormalige president, geboren op 28 oktober 1956, ging daarheen ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, zo wordt vermeld. De andere man op de foto is een voormalig lid van zijn regering.

Het beeld is dus geen bewijs dat Ahmadinejad schapenherder is geworden. Hij blijft namelijk in het openbaar verschijnen en leeft niet teruggetrokken op het platteland. Desondanks heeft dit valse verhaal al een lange geschiedenis. In 2018 verscheen het op Turkse accounts en werd het door verschillende factcheckorganisaties ontkracht.

(Stand van zaken: 31.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Post in andere talen I & II (hier en hier gearchiveerd)

Bericht uit Surinaamse krant (gearchiveerd)

Instagram- en Telegrampagina van oud-president (hier en hier gearchiveerd)

Instagrampost (gearchiveerd)

Euronews over conferentie (gearchiveerd)

NOS over negationisme bij ex-president (gearchiveerd)

Berichten op Telegram I & II (hier en hier gearchiveerd)

BBC artikel (gearchiveerd)

Berichten over eerdere kandidaatstellingen I & II (hier en hier gearchiveerd)

NOS over komende verkiezingen (gearchiveerd)

Artikel Baharnews (gearchiveerd)

Gearchiveerde reverse image search

Artikel Qudsonline (gearchiveerd)

Over Kandolus (gearchiveerd)

Eerdere factchecks I & II (hier en hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.