Video verkeerd geïnterpreteerd

Beelden tonen Pep Guardiola met een Britse manager

30.05.2024, 14:24 (CEST)

De oorlog in Israël verdeelt de wereld. Of je nu pro, contra of geen mening hebt, iedereen zal er hoe dan ook commentaar op hebben. Helaas zijn die meningen niet altijd gebaseerd op juiste informatie.

Op het internet staat dat Manchester City trainer Pep Guardiola een "Israëlische vertegenwoordiger" geen hand zou hebben willen schudden na de verloren FA Cup-finale, die eind mei plaatsvond. Een video die ze daarbij tonen zou dat moeten bewijzen. 

De berichten steunen de trainer wel in zijn daad. Er wordt gegoocheld met scheldtirades richting Israël zoals "Israëliërs zijn fascisten" en "zionisme is verdorvenheid". Ook in heel wat andere talen duikt de video op. Opmerkelijk verhaal, maar klopt het ook?

Beoordeling

Nee, want de man in de video die Pep Guardiola negeert is geen Israëlische functionaris. De man is Alan Smith, voormalig manager van een andere Engelse voetbalclub. De trainer van Manchester City weigerde na een verloren match in augustus 2023 de manager te begroeten.

Feiten

Via een reverse image search is te zien dat de video eind mei 2024 sterk circuleerde op verschillende sociale netwerken. Door de trefwoorden "Pep Guardiola ignores" (Pep Guardiola negeert) in de zoekbalk van Google in te geven, verschijnen Engelstalige artikelen (hier en hier) van augustus 2023, waarin de bewuste beelden te zien zijn.

Verlies van Manchester City

De video van Pep Guardiola is gemaakt op 6 augustus 2023 aan het einde van de Community Shield, een jaarlijkse wedstrijd tussen de winnaar van de Engelse competitie (Premier League) en de winnaar van de beker (FA Cup). Die dag verloor Manchester City van Arsenal na een strafschoppenreeks in het Wembley Stadium.

Terwijl Guardiola zijn spelers vergezelde om hun medailles in ontvangst te nemen, besloot hij blijkbaar om Alan Smith, voormalig manager van de Engelse club Crystal Palace FC, niet te begroeten. De video van deze medailleceremonie, en van het moment waarop de coach Alan Smith negeert, werden dezelfde dag van de wedstrijd op YouTube gepubliceerd.

Pep Guardiola gaf geen enkele verklaring voor deze actie. Alan Smith van zijn kant reageerde op de handelingen van Guardiola met een vleugje humor in een bericht op X.

(Stand van zaken: 30.05.2024)

Links

Facebookpost met video (hier en hier gearchiveerd)

Posts in andere talen I, II & III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Gearchiveerde reverse image search

Gearchiveerde Google Zoekopdracht

Artikels in Engelse pers I & II (hier en hier gearchiveerd)

Over Community Shield (gearchiveerd)

Artikel over de match (gearchiveerd)

Over Alan Smith I & II (hier en hier gearchiveerd)

Video op YT (gearchiveerd)

X-bericht van Alan Smith (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.