Onterecht gerucht bij foto

Jill Biden was 23 toen ze Joe Biden ontmoette in 1975

28.05.2024, 11:35 (CEST)

Over een paar maanden vinden in de VS weer presidentsverkiezingen plaats, en wat doet het internet het liefst? Sappige verhalen opduikelen, die in dit geval Joe Biden onterecht in diskrediet brengen.

Biden zou namelijk zijn huidige vrouw Jill hebben ontmoet, toen zij als vijftienjarige op zijn kinderen paste. In een post op sociale media wordt daarnaast geïnsinueert dat Biden verantwoordelijk zou zijn voor de dood van zijn eerste vrouw. "Weg met die ouwe en hoppa, een jonkie er voor in de plaats", schrijft een sociale mediagebruiker bij een oude foto van Jill op Bidens schoot, die dit hele verhaal zou moeten bewijzen. Kan er feitelijk überhaupt íets waar zijn van dit verhaal?

Beoordeling

Nee. Joe en Jill Biden leerden elkaar kennen in maart 1975. Joe was toen 32, en Jill 23. Joe leerde Jill niet minderjarig kennen en ze was nooit oppas van Joe Bidens eerste gezin. Joe Biden verloor zijn eerste vrouw Neila Hunter in een tragisch auto-ongeluk.

Feiten

De frontale foto van Joe en Jill Biden werd op 7 november 2020 gepost op X (toen nog Twitter) door hun kleindochter Naomi Biden. In augustus 2020 postte Jill Biden een vergelijkbare foto - alleen vanuit een andere hoek genomen - op sociale media. Uit haar tekst blijkt dat de twee elkaar in 1975 voor het eerst leerden kennen. Dat blijkt ook uit andere bronnen, zoals hier en hier.

Jill (geboren op 3 juni 1951) was toen 23 jaar en studeerde dat jaar af aan de universiteit van Delaware. Joe Biden (geboren op 20 november 1942) was toen 32 jaar. Ze verschillen dus qua leeftijd, maar zeker geen 15 jaar - zoals op sociale media wordt gesuggereerd. Jill was ook al lang niet meer minderjarig in 1975.

Eerdere huwelijken

Joe Biden had toen al zijn eerste vrouw Neila Hunter en een dochtertje in een auto-ongeluk in 1972 verloren. Hij bleef achter met zijn twee zoons Beau en Hunter. Hij had dus al een gezin toen hij Jill leerde kennen, maar zij was nooit hun opppas.

In 1970 was Jill al getrouwd met een andere man, Bill Stevenson, maar die relatie liep in 1974 kapot. In 1975 scheidden ze officieel van elkaar. Wie verder nog geïnteresseerd is in het liefdesleven van Jill en Joe Biden kan daar in dit artikel meer over lezen.

Desinformatie en verkiezingen

De foute claim gaat overigens al een tijdje mee en is al door meerdere factcheck-organisaties ontkracht (zie hier, hier en hier).

In aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS in november 2024 wordt nog meer desinformatie rond de twee kandidaten, Trump en Biden, verwacht. Experts vrezen dat desinformatie de verkiezingsuitslag zal beïnvloeden, wanneer burgers hun mening en stem op foute of misleidende berichten baseren.

(Stand van zaken: 27.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

X-bericht Naomi Biden (gearchiveerd)

X-bericht Jill Biden (gearchiveerd)

Artikel New York Times (gearchiveerd)

White House over Jill Biden (gearchiveerd)

Artikel Histoy (gearchiveerd)

Encyclopedia Britannica (gearchiveerd)

Factcheck Reuters, AP, Snopes (gearchiveerd hier, hier & hier)

Artikelen desinformatie AP, The Guardian & NBC News (gearchiveerd hier, hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.