Optische illusie

Franse vlag hing boven Marseille bij aankomst Olympisch vuur

24.05.2024, 20:06 (CEST), laatst geüpdate: 24.05.2024, 20:10 (CEST)

De aankomst van het Olympisch vuur op Franse bodem werd groots gevierd in Marseille. De Franse vlag die door straaljagers in de lucht werd geschilderd, zorgde echter bij sommigen voor verwarring.

Op 8 mei kwam de Olympische vlam aan in Frankrijk, waar deze zomer de Olympische Spelen zullen plaatsvinden. Na te zijn aangestoken in Athene maakte het vuur een reis per schip over de Middellandse Zee. Op de dag waarop Frankrijk het einde van de Tweede Wereldoorlog viert, bereikte de toorts de Vieux-Port, de Oude Haven van Marseille.

De vlam werd groots onthaald met vuurwerk en festiviteiten, waarbij ook president Macron aanwezig was. Straaljagers schilderden met gekleurde rook de Franse vlag in de lucht. Of maakten zij een Russische vlag? Dat wordt beweerd in posts (hier en hier), bij een video die goed gedeeld wordt op Facebook.

Beoordeling

De straaljagers schilderden de Franse vlag in de lucht, maar door een optische illusie, veroorzaakt door het camerastandpunt, lijkt het de Russische vlag te zijn. Talloze beelden van het evenement bewijzen echter dat de volgorde van kleuren klopt met die in de Franse vlag.

Feiten

De Franse vlag bestaat uit drie verticale strepen. Van links naar rechts: blauw, wit, rood. De Russische vlag bestaat daarentegen uit drie horizontale strepen. Van boven naar beneden: wit, blauw, rood. De Franse vlag heeft dus wit in het midden, de Russische vlag blauw.

Op het filmpje in de Facebookposts lijkt het alsof de piloten zich vergissen en de blauwe rook in het midden uitblazen. Dat is echter gezichtsbedrog. De vliegtuigen die witte rook blazen, vliegen iets hoger, waardoor het vanuit dit camerastandpunt lijkt alsof ze aan de buitenkant vliegen.

Op tal van andere beelden van het evenement is echter goed te zien dat de vliegtuigen wel degelijk de Franse vlag in de lucht schilderden. Bijvoorbeeld hier in de volledige uitzending van het evenement (vanaf 19:20).

De blauw-wit-rode vlag is ook te zien in korte video's op de sociale netwerken van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de organisatie van de Spelen in Parijs.

Desinformatiecampagne

Het valse bericht verscheen op tal van pro-Russische sociale mediaprofielen, zoals hier en hier. Ook werd er op pro-Russische propagandawebsites in het Frans en Russisch aandacht besteed aan het niet-voorval.

Franse (hier en hier) en internationale media berichten in aanloop naar de Olympische Spelen over een golf van Russische desinformatie, die erop gericht zou zijn om het grote publiek bang te maken, de Olympische Spelen in diskrediet te brengen en Frankrijk te destabiliseren.

Het Olympisch vuur zal vanuit Marseille door heel Frankrijk reizen en op 26 juli Parijs bereiken voor de officiële openingsceremonie van de Olympische Spelen. De Spelen vinden plaats in Parijs van 26 juli tot 11 augustus.

(Stand van zaken: 24.05.2024)

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier & hier)

Video gearchiveerd

Uitzending vanuit Marseille (video gearchiveerd)

Video Internationaal Olympisch Comité (gearchiveerd met video)

Video organisatie Spelen Parijs (gearchiveerd met video)

Bericht op pro-Russische profielen I & II (gearchiveer hier & hier)

Bericht op pro-Russische propagandasites I & II (gearchiveerd hier & hier)

Franse media over desinformatie I & II (hier en hier gearchiveerd)

BBC over desinformatie rondom Spelen (gearchiveerd)

Parcours Olympisch vuur (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.