Geen seksuele voorlichting

Expliciet Spaans boek is satire voor volwassenen

24.05.2024, 13:21 (CEST)

Satire heeft als bedoeling te doen nadenken, zelfs om te choqueren. Een expliciet boek voor volwassenen lokt zowel controverse in Spanje als verwarring online uit.

Het onderwerp van seksuele voorlichting op school, en welke vorm die moet aannemen, ligt steeds meer onder vuur. Een pagina, zogenaamd afkomstig uit een Spaans kinderboek voor seksuele voorlichting, toont een wirwar van penissen. Online reageren mensen gechoqueerd. Het is niet bijster geschikt voor kleine kinderen, dus ook maar goed dat het helemaal niet om een kinderboek gaat.

Beoordeling

Het boek bestaat echt, maar is een humoristische comic voor volwassenen. Het is niet gericht aan kinderen, noch is het bedoeld om seksuele voorlichting te geven.

Feiten

Een reverse image search brengt al snel duidelijkheid naar de ware herkomst van de pagina. Die is afkomstig uit een Spaanse humoristische comic 'El niño Jesús no odia a los mariquitas', oftewel 'Kindje Jezus heeft geen hekel aan mietjes'. Het is een satirisch boek gericht op volwassenen dat homofobie aankaart, zo is te lezen op de website van een Spaanse boekenhandel. Het boek is bewust gebaseerd op oefenboeken die kinderen in de zomervakantie al eens voorgeschoteld krijgen.

Het is dus niet gericht naar kinderen en is ook niet bedoeld als seksuele voorlichting, toch veroorzaakte het boek de nodige controverse in Spanje. Amazon Spanje gooide olie op het vuur door het boek verkeerdelijk in hun kinderafdeling te plaatsen, zonder medeweten van de uitgeverij.

Controverse

Een vereniging van christelijke advocaten besloot een klacht neer te leggen tegen de auteur en de uitgeverij voor 'provocatie tot discriminatie en haat' en ook voor 'seksuele provocatie'. De uitgeverij en auteur zeiden tegenover Spaanse krant El Pais dat de advocaten de "ironische en volwassen invalshoek van het boek niet begrijpen". Verder zeggen ze ook dat de rechtszaak "een aanval op de vrijheid van meningsuiting" is.

De christelijke advocaten willen dat het boek uit de handel verdwijnt en vinden dat zowel auteur als uitgever in de gevangenis horen. De auteur had daarover tegen El Pais het volgende te zeggen: "Alle satire moet wenkbrauwen doen fronsen. Als je homofoob bent zal het boek je beledigen."

(Stand van zaken: 24.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Telegrambericht (gearchiveerd)

El niño Jesús no oido a los mariquitas via Casa del Libro (gearchiveerd)

Artikel El Pais (gearchiveerd)

Artikel El Dario (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.