Eerbetoon alleen in photoshop

Foto met Nederlandse vlag op halfstok is bewerkt

23.05.2024, 13:16 (CEST)

In tijden van internationale conflicten, nemen internationaal ook vele partijen publiekelijk stelling in. Dat blijkt laaghangend fruit voor online grappenmakers, die verwarring willen zaaien.

In Den Haag zou de vlag halfstok hangen als eerbetoon aan de overleden Iraanse president Raisi. Volgens deze Facebookpost en -foto zou de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst begin deze week met dit initiatief begonnen zijn. Maar, waarom hangen er dan geen bladeren aan de bomen op de foto?

Beoordeling

De foto van de KABK met de vlag halfstok is bewerkt: de Nederlandse vlag is er later aan toegevoegd. De originele foto werd in 2022 gemaakt. De KABK heeft zich publiek niet over de dood van Raisi uitgelaten.

Feiten

Een reverse image search toont direct aan dat de foto bewerkt is: de afbeelding is op verschillende webpagina's te vinden, alleen ontbreekt hier de Nederlandse vlag die halfstok hangt. Op de echte foto wappert de vlag van de Academie zelf boven het gebouw. De eerste versie van de foto is op 22 januari 2022 op Wikipedia gezet.

Dat de foto in de Facebookpost een bewerkte versie van de foto op Wikipedia is, is snel te herkennen: de klok midden in het beeld staat in beide foto's op 15:20u. Alle personen en auto's staan of zitten op dezelfde plek. En in beide gevallen zijn de bomen nog steeds kaal: dat gaat op voor januari, maar niet voor mei.

Stop op Israëlische samenwerking

Waar komt de bewering dan vandaan? Die heeft waarschijnlijk te maken met het nieuws eerder deze maand, toen de KABK haar samenwerking met de Bezalel Academic of Arts and Design in Jeruzalem stop zette. De reden daarvoor is de Israëlische oorlogsvoering in Gaza.

De Israëlische kunstacademie zou meehelpen met het naaien en repareren van legeruniformen en zwegen, volgens het KABK, over de mogelijke schending van mensenrechten. "Wij zien dat als een indirecte vorm van steun aan degenen die fundamentele rechten overschrijden", schrijft de Academie in Den Haag.

Op 20 mei, de dag waarop de claim op Facebook werd gepost, berichtte de NOS dat de Iraanse president Ebrahim Raisi samen met anderen om het leven was gekomen bij een helikoptercrash. Iran staat in het Gaza-conflict aan de zijde van de Palestijnen. Sinds het opvlammen van dit conflict in de herfst van 2023 lopen de spanningen tussen Iran en Israël alsmaar hoger op.

Dat de KABK een eerbetoon aan Raisi zou brengen is een in elkaar geknutseld verhaal - net als de foto die dit zou moeten bewijzen. Op officiële kanalen verspreidt de Academie deze boodschap niet.

(Stand van zaken 23.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Artikelen met de originele foto (gearchiveerd hier & hier)

Foto van vlag KABK (gearchiveerd)

Originele foto op Wikipedia (gearchiveerd)

Artikel NOS KABK & vliegtuigcrash (gearchiveerd hier & hier)

Persbericht KABK (gearchiveerd)

KABK website, Facebook, Instagram (gearchiveerd hier, hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.