Geen EU-migratiebeleid

Oude video over VN-migratiepact uit context genomen

22.5.2024, 15:43 (CEST), laatst geüpdate: 23.5.2024, 11:05 (CEST)

Met de Europese verkiezingen om de hoek is het oppassen geblazen met wat je ziet online. Oude beelden recycleren en ze voorstellen alsof ze over hedendaagse Europese politiek gaan, is snel gedaan.

Migratie is één van de grote thema's bij de Europese verkiezingen die in minder dan een maand tijd worden gehouden. Nu zou de EU van plan zijn om kritiek op migratie en het migratiebeleid te criminaliseren. Dat zou een video gedeeld (hier en hier) op sociale media moeten aantonen.

Beoordeling

De video dateert van een persconferentie in 2018 over het VN-migratiepact. De resoluties daarin criminaliseren migratiekritiek niet, noch is het pact bindend onder internationaal recht.

Feiten

De korte video is het geknipt resultaat van een langere persconferentie uit 2018. Die werd georganiseerd door de rechtse en eurosceptische fractie ENV (Europa van Naties en Vrijheid). De fractie werd opgericht in 2015 en verdween in 2019 alweer van het politieke toneel.

Marcel de Graaff, destijds europarlementariër voor PVV, is aan het woord. Hij werd vergezeld door Fransman Nicolas Bay (destijds Front National) en Belg Gerolf Annemans (Vlaams Belang). Het onderwerp was een voorgesteld migratiepact van de VN over internationale migratie.

Dat migratiepact zet een reeks principes uiteen voor de internationale gemeenschap met betrekking tot migratie, zowel voor de landen als migranten.

De videoclip heeft dus niets te maken met Europese plannen over migratie anno 2024, maar ook in 2018 waren de uitspraken van De Graaff twijfelachtig. Hij zei dat kritiek op migratie strafbaar zou worden en dat massamigratie gelegaliseerd zou worden.

Elimineren van discriminatie

Daar is niets van terug te vinden in de finale tekst van de Global Compact on migration. Objectief 17 gaat over het elimineren van discriminatie. Als onderdeel daarvan roept het migratiepact op tot het penaliseren van haatspraak en andere misdrijven gedreven door haat.

Ook destijds kwam daar enige kritiek op, met de angst dat het een aantasting van de vrijheid van meningsuiting zou betekenen. Er staat expliciet in het migratiepact dat internationale mensenrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, tegelijkertijd gegarandeerd moeten blijven.

De Global Compact werd ondertekend op 10 december 2018 door 164 van 193 VN-lidstaten. Het pact is niet bindend onder internationaal recht. Bij de beelden zoals die nu worden gedeeld op sociale media ontbreekt dan ook alle context.

(Stand van zaken: 22.05.2024)

Opmerking: deze factcheck werd geüpdate om een link naar X te corrigeren.

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

Bericht op X (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

EU monitor over ENV (gearchiveerd)

Personferentie op YouTube (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over de Global Compact for Migration (gearchiveerd)

Global Compact for Migration (gearchiveerd)

Artikel over kritiek op Global Compact (gearchiveerd)

Persbericht ondertekening 10.12.2018 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.