Bewerkte videobeelden

De woorden van woordvoerster Witte Huis werden verdraaid

17.5.2024, 16:49 (CEST)

Heeft de woordvoerster van het Witte Huis de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog herschreven? Nee, in een bewerkte video worden opmerkingen aan haar toegeschreven die ze nooit heeft gezegd.

Volgens berichten op Facebook zou Karine Jean-Pierre, de woordvoerster van het Witte Huis, op een persconferentie verkondigd hebben dat de Amerikanen en Oekraïeners tijdens de Tweede Wereldoorlog samen vochten tegen Josef Stalin, de toenmalige leider van de Sovjet-Unie. Een video daarover zou het bewijs voor die uitspraken moeten tonen. Mensen in de reacties vinden de woordvoerster revisionistisch: "George Orwell, de geschiedenis herschrijven", reageert iemand onheilspellend. Deed ze echt aan revisionisme?

Beoordeling

Nee, de video is bewerkt. Verschillende fragmenten uit dezelfde persconferentie werden aan elkaar geplakt en de geluidsopname bij de video werd aangepast. In de originele versie drukt Karine Jean-Pierre zich niet op deze manier uit.

Feiten

De beelden zijn afkomstig van een persconferentie van het Witte Huis van 7 mei 2024, te zien op YouTube en hier volledig getranscribeerd. Zoals vanaf minuut 18:30 te zien is, ondervroeg de journalist die we in de gemanipuleerde versie zien Karine Jean-Pierre over de situatie in Gaza, en niet over de Tweede Wereldoorlog.

In de video die op sociale netwerken wordt gedeeld, valt op dat de lipbewegingen van de sprekers niet altijd synchroon lopen met hun woorden. Dit wijst op een vervalsing.

Verschillende delen van de persconferentie van 7 mei werden samengevoegd om de misleidende versie te creëren. In de originele video kijkt Karine Jean-Pierre naar links wanneer de journalist haar de vraag over Gaza stelt, terwijl ze in de gemanipuleerde video naar rechts kijkt. De beelden van de woordvoerster van het Witte Huis zijn genomen vanaf een ander moment van de persconferentie (minuut 26).

In dat deel beantwoordt ze een vraag over de kandidatuur van de Roemeense president Klaus Iohannis als hoofd van de NAVO. De vermeende uitspraken van Karine Jean-Pierre over de Tweede Wereldoorlog zijn nergens in de originele video terug te vinden. Maar in het tijdperk van deepfakes is het heel goed mogelijk om valse audio-opnames te maken, en dan vooral via software die gebruik maakt van artificiële intelligentie.

Ook in de pers vinden we geen spoor van deze zogenaamde uitspraken – behalve artikels die het net ontkrachten. Hetzelfde geldt voor de website van de Britse media The Independent, waarvoor de in de video zichtbare journalist Andrew Feinberg werkt. Alles wijst er dus op dat het om een ​​vervalsing gaat.

Geen historische herschrijving

Deze foutieve uitspraken verschenen ter gelegenheid van de herdenkingen van 8 mei 1945, waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa herdacht wordt. Aan het hoofd van de zegevierende geallieerden stonden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie. Sovjet-Oekraïne werd bezet door nazi-Duitsland.

In tegenstelling tot wat sommige internetgebruikers zeggen, heeft de woordvoerster van het Witte Huis deze bladzijde uit onze geschiedenisboeken niet in twijfel getrokken.

(Stand van zaken: 17.05.2024)

Links

Facebookpost en video (hier en hier gearchiveerd)

Gearchiveerde reactie bij Facebookpost

YouTubevideo Witte Huis (gearchiveerde pagina en videosectie)

Transcriptie persconferentie (gearchiveerd)

Artikel Telegraaf (gearchiveerd)

Over deepfakes (gearchiveerd)

Gearchiveerde zoekopdracht Google I & II

Over Andrew Feinberg (gearchiveerd)

Over herdenking 8 mei (gearchiveerd)

Over geschiedenis Oekraïne tijdens WOII (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.