Video toont Pools leger
Frankrijk spreekt desinformatie over troepen in Odessa tegen
17.5.2024, 17:10 (CEST)
Moet Europa Oekraïne steunen in hun oorlog tegen Rusland, en welke vorm moet die steun aannemen? Het is een onderwerp van discussie sinds het begin van die oorlog ruim twee jaar geleden, zowel onder politici als burgers op sociale media. Daar worden nu beelden gedeeld van tanks, die zouden moeten aantonen dat Frankrijk haar eigen troepen naar Odessa in Oekraïne gestuurd heeft.
Beoordeling
Frankrijk heeft geen troepen naar Oekraïne gestuurd, dat bevestigde het Frans ministerie voor Europa en Buitenlandse Zaken aan dpa. De beelden die als bewijs moeten dienen tonen Poolse tanks in Polen.
Feiten
Een woordvoerder van het Franse ministerie voor Europa en Buitenlandse Zaken bevestigt aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat er geen Franse troepen in Odessa zijn. Ook op X deelde het ministerie een ontkrachting: "desinformatiecampagnes over de Franse steun aan Oekraïne gaan onverminderd door (...). Nee, Frankrijk stuurde geen troepen naar Oekraïne", zo staat er te lezen.
Poolse video
De zogezegde 'opgedoken' video die moet tonen hoe het Franse leger Odessa binnentrekt, heeft daar helemaal niets mee te maken. Dat blijkt uit een reverse image search. De beelden werden online gepost door een Poolse Facebookgebruiker op 20 maart en lijken gefilmd te zijn vanuit een werkvoertuig.
Op de nummerplaten van de voorbijrijdende voertuigen zijn de letters 'UG' en 'UE' te zien: combinaties die gebruikt worden door het Poolse leger. Op foto's van andere Poolse militaire voertuigen zijn dezelfde soort nummerplaten te zien.
De locatie van de video is eveneens Pools: het dorpje Wityny in het noordoosten van het land, meer bepaald de DK65-weg. Dat blijkt uit (zomerse) beelden van Google Street View. De straat met de rij bomen aan één kant, de huizen aan de andere kant en de elektriciteitspalen zijn duidelijk te zien, net als de wegmarkeringen voor een bushalte. In de nabijgelegen stad Elk is onder andere een militaire school, wat de aanwezigheid van de voertuigen kan verklaren.
Macron en Oekraïne
Frans president Macron zei eind februari nog dat hij het sturen van Europese soldaten naar Oekraïne niet uitsluit, een opmerking die hij begin mei herhaalde. Vanuit andere NAVO-landen, waaronder Nederland, kwam er kritiek op die uitspraak. Vooralsnog blijft zo'n actie uit, en een Poolse video is alvast geen bewijs van het tegendeel.
(Stand van zaken: 17.05.2024)
Links
Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)
Video op Youtube (gearchiveerd)
X-bericht Frans ministerie voor Europa en Buitenlandse Zaken (gearchiveerd)
Poolse Facebookpost 20 maart (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Poolse militaire nummerplaten (gearchiveerd)
Voorbeelden Poolse militaire nummerplaten I & II (I & II gearchiveerd)
Locatie op Google Street View (gearchiveerd)
Militaire school in Elk (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.