Geen plan voor een nieuwe vlag
De 'stars and stripes' blijven rood en wit
16.5.2024, 12:40 (CEST)
Een foto toont een mensenmenigte met de 'Stars and Stripes' van de Amerikaanse vlag. Alleen zijn een deel van de sterren roze en hebben de strepen de kleuren van de regenboog. De Democraten zouden namelijk oproepen om de Amerikaanse vlag opnieuw te ontwerpen, om deze inclusiever te maken. Dit wordt beweerd op Facebook. Uitwassen van een doorgeschoten woke-cultuur? Of behoeft de foto een ander onderschrift?
Beoordeling
De Democratische Partij heeft niet opgeroepen om de vlag van de Verenigde Staten opnieuw te ontwerpen. De foto is gemaakt in 2015 bij een demonstratie in Washington D.C. voor het homohuwelijk.
Feiten
De bewering dat de Democraten oproepen om de vlag van de Verenigde Staten opnieuw te ontwerpen is verzonnen. Een dergelijk voorstel is niet gedaan door de Democratische Partij van de VS.
Een zoektocht op Google, leidt tot niets anders dan een paar factchecks die het valse gerucht ontkrachten. Het voorstel staat niet in het partijprogramma van de Democraten. Ook verscheen er geen enkele oproep voor een nieuwe vlag op de officiële kanalen van de partij op X, Instagram of Facebook.
Protest voor homohuwelijk in 2015
Een reverse image search op Google schijnt licht op de oorsprong van de foto. Het blijkt dat de foto aan het einde van april 2015 in verschillende artikelen op nieuwswebsites verscheen. De artikelen gaan over mensen die demonstreren voor de legalisering van het homohuwelijk in alle staten van de VS.
De foto is ook terug te vinden op de website van beeldbank Getty Images, met een exacte datum en omschrijving: "Demonstranten houden op 25 april 2015 een pro-homorechtenvlag vast buiten het Amerikaanse Hooggerechtshof."
Er is geen enkele aanwijzing dat deze demonstranten bij het Hooggerechtshof in Washington D.C. met de vlag iets anders voor ogen hadden dan hun steun uit te spreken voor het homohuwelijk. Niets wijst erop dat zij opriepen om de Amerikaanse 'Star-Spangled Banner' te vervangen door hun regenboogvariant.
De demonstranten kregen wat zij wilden: in juni 2015 oordeelde het Hooggerechtshof dat stellen van twee mensen met hetzelfde geslacht overal in de VS het recht hebben om te trouwen.
Nepaccount Trump
De valse bewering over de vlag lijkt oorspronkelijk afkomstig van dit X-account met de naam Donald J. Trump News. Het X-bericht bevat exact dezelfde tekst in het Engels, die nu in Nederlandse vertaling op Facebook terecht is gekomen.
Het account heeft een blauw vinkje, waardoor sommige mensen zouden kunnen denken dat het hier om de echte Donald Trump gaat. Dat was namelijk de betekenis van het vinkje, toen X nog Twitter was. Sinds Elon Musk het platform overnam en omdoopte tot X, zijn dat soort vinkjes echter door iedereen te koop.
Bovendien blijkt uit de biografische beschrijving op het account, dat de gebruiker "no affiliation," ofwel "geen band" heeft met de echte Trump.
(Stand van zaken: 16.05.2024)
Links
Zoektocht Google (gearchiveerd)
Partijprogramma Democraten (gearchiveerd)
Democraten op X (gearchiveerd)
Democraten op Instagram (gearchiveerd)
Democraten op Facebook (gearchiveerd)
Resultaten reverse image search (gearchiveerd)
Artikel NY Daily News (gearchiveerd)
AP over homohuwelijk (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.