Nieuw betaalmiddel

De digitale euro wordt voorbereid door de ECB

17.05.2024, 17:37 (CEST)

Naast betalen met contant geld of een pinpas komt er misschien binnenkort een derde optie bij: de digitale euro. Zomaar doorvoeren, iets waarvoor sommigen bang zijn, kan echter niet.

Over de komst van de digitale euro, een opkomend elektronisch betaalmiddel van de Europese Centrale Bank (ECB), is veel te doen. Juist nu we afgeleid zijn door het Eurovisiesongfestival en het noorderlicht in Nederland, is de digitale munt snel doorgevoerd — tenminste, dat wordt op Facebook beweerd. Maar is dat ook echt het geval?

Beoordeling

De digitale euro is niet in het geheim snel ingevoerd. Momenteel wordt deze munt nog voorbereid door de ECB. Er is geen sprake van een afleidingsmanoeuvre met het Eurovisiesongfestival en het noorderlicht.

Feiten

Tot oktober 2025 zit de ECB in de ontwikkelingsfase van de digitale euro. Of het betaalmiddel wordt ingevoerd, is nog niet besloten. Maar Nederland staat er positief tegenover, want er zitten namelijk meerdere voordelen aan.

De digitale euro is een digitale versie van contant geld. Het zou moeten gaan dienen als een digitaal betaalmiddel bovenop de bestaande betaalmiddelen (contant en giraal geld). Het zal waarschijnlijk net zo werken als een betaalrekening met pasje en/of app. Betalingen zullen ook mogelijk zijn zonder met het internet verbonden te zijn.

Voorbereidingsfase

Momenteel is de ECB bezig met het ontwikkelen van de digitale euro. Tussen oktober 2021 en oktober 2023 liep een testfase, waarin ontwerpen en distributiemodellen bekeken werden. Met de bevindingen van dit onderzoek is in november 2023 de voorbereidingsfase gestart. Deze fase loopt nog tot oktober 2025.

Tot de stappen die nog genomen moeten worden, behoren onder andere het selecteren van dienstverleners en het verder uitwerken van de technische aspecten.

De digitale euro is dus (nog) niet ingevoerd. Of het betaalmiddel er komt, wordt in een later stadium besloten. Het kan nog enkele jaren duren voordat een voorstel voor de digitale euro is goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad. Daarna moet de ECB nog de uiteindelijke beslissing maken om de munt uit te geven. Stemt Brussel in met de plannen, dan zou de digitale euro misschien in 2026 gebruikt kunnen worden. 

Nederland positief

Nederland staat positief tegenover de komst van de munt. Het kabinet heeft eind augustus de Tweede Kamer een beoordeling van de plannen gestuurd. "Het kabinet verwelkomt de voorstellen van de Commissie voor een regelgevend kader dat de basis vormt voor de vormgeving, uitgifte en distributie van een digitale euro", staat daarin geschreven. "Het kabinet ziet de potentie van een digitale euro en vindt het belangrijk voorbereid te zijn op de toekomst."

Er zitten namelijk meerdere voordelen aan de digitale euro. Zo zouden burgers in het eurogebied gratis toegang kunnen houden tot een veilig betrouwbaar en universeel geaccepteerd betaalmiddel. Ook zou het betalen sneller gaan dan met contant geld. De ECB krijgt weer meer controle over het eigen betalingsverkeer. Verder helpt het de ECB om de waarde van de euro te behouden.

Privacy niet in geding

De digitale euro zal in beheer van de ECB zijn, en niet bij een particuliere bank - in tegenstelling tot giraal geld. Gegevens over betalingen zijn door de ECB niet te herleiden tot individuele gebruikers. En de Europese overheden volgen geen persoonlijke transacties en doen dat ook in de toekomst niet.

Gebruikers van de digitale euro hoeven zich dus geen zorgen te maken over hun privacy. En als consument kun je met contant of giraal geld blijven betalen. Deze betaalmiddelen worden niet stopgezet. Maar er komt wel een nieuwe optie bij.

(Stand van zaken: 17.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

ECB over de digitale euro (gearchiveerd)

RTL over het onderzoek naar de digitale euro (veerd)

Rijksoverheid over de digitale euro (gearchiveerd)

Projectplan ECB digitale euro (gearchiveerd)

ECB - Stand van zaken digitale euro op 10 mei 2024 (gearchiveerd)

Beoordeling van de plannen digitale euro door het kabinet (gearchiveerd)

Radar over de digitale euro (gearchiveerd)

Radar over privacy digitale euro (gearchiveerd)

Kassa over de digitale euro (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.