Omstreden tenniswedstrijden

Video toont anti-Israël demonstratie in Malmö uit 2009

15.05.2024, 13:33 (CEST)

Duizenden mensen demonsteerden vorige week in Malmö tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. Reden: de oorlogsvoering in Gaza. En dat was niet voor het eerst in de Zweedse stad.

Het Eurovisiesongfestival is altijd op haar eigen manier dramatisch, maar dit jaar spande de kroon: met meldingen van onveilige sfeer achter de schermen, de diskwalificatie van Joost Klein en alle demonstraties en controvere rond de deelname van Israël. Op sociale media wordt nu deze video verspreid van een groep agressieve mensen die politiebusjes aanvallen. Volgens sociale mediagebruikers zou de Israëlische zangeres Eden Golan in een van de busjes zitten. Maar, ging het er werkelijk zo gewelddadig aan toe?

Beoordeling

De video is opgenomen in maart 2009 in Malmö en toont confrontaties tussen de Zweedse politie en pro-Palestijnse demonstranten. De beelden hebben niets met het Eurosongfestival van 2024 te maken.

Feiten

De video in kwestie staat al meerdere jaren online. Dat blijkt uit een reverse image search met een screenshot uit de video. In mei 2009 werd een ietwat langere versie van de video online gezet door Syndsvenskan, een lokale Zuid-Zweedse krant. Uit het bijschrift - en ook Zweedse voice-over in de video - blijkt dat het gaat om demonstraties tijdens de Davis Cup in Malmö dat jaar.

Demonstraties tegen offensief Israël

Door met deze termen verder te zoeken, wordt duidelijk dat de video een demonstratie op 7 maart 2009 in Malmö laat zien. Aanleiding voor de opstoot waren de tenniswedstrijden tussen Zweden en Israël: die waren op dat moment in Zweden sterk omstreden door het offensief dat Israël eind december 2008 in Gaza was gestart.

Cijfers over het dodenaantal verschillen enigszins. Volgens het OCHA, een afdeling binnen de Verenigde Naties bevoegd voor het bieden van hulp bij humanitaire rampen, kwamen bij dit offensief 1383 Palestijnse burgers om het leven en raakten meer dan 5300 gewond. Israël leed door het offensief 3 burgerdoden en circa 180 gewonden.

De demonstratie in 2009 met circa 6000 deelnemers verliep volgens Zweedse bronnen in eerste instantie vredig, totdat een groep van 200 mensen de politie bekogelde met onder andere stenen en vuurwerk. Deze escalatie is in de video op sociale media te zien.

Eurovisiesongfestival

Met Eden Golan - de Israëlische inzending voor het Eurovisiesongfestival dit jaar - heeft deze video dus niets te maken. Dat neemt niet weg dat Golan tijdens haar tijd in Zweden door veiligheidsrisico's onder strenge beveiliging stond.

Duizenden mensen protesteerden vorige week in Malmö tegen de deelname van Israël aan het Songfestival, terwijl Israël haar oorlogsvoering in Gaza alsmaar opschaalt. Deze demonstraties verliepen grotendeels vredig - van het geweld zoals in de video op sociale media uit 2009 was geen sprake.

(Stand van zaken: 15.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over reverse image search (gearchiveerd)

YouTube video Sydsvenskan (gearchiveerd met video)

Artikel The Guardian, Reuters & CBC (gearchiveerd hier, hier & hier)

Artikel Aftonbladet (gearchiveerd)

Artikel The Guardian over offensief 2009 (gearchiveerd)

Artikel OCHA (gearchiveerd)

Artikel AP (gearchiveerd)

Artikel VRT (gearchiveerd)

Artikel SVT (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.