Bermudadriehoek

Vals verhaal over kristallen piramides duikt opnieuw op

07.05.2024, 14:55 (CEST)

Foute verhalen kunnen hardnekkig zijn, bijna tot op het oneindige af. Vandaag de dag haalt, desondanks vermeende pogingen, een verzinsel uit de vorige eeuw nog steeds het daglicht.

Een gebruiker op Facebook beweert dat "twee gigantische kristallen piramides" ontdekt zouden zijn in de Bermudadriehoek, voor de kust van Florida. Ze zouden drie keer groter zijn dan de piramide van Cheops. De man aan wie deze ontdekking wordt toegeschreven is oceanograaf Dr. Meyer Verlag. Hij zou met behulp van sonar de piramides hebben waargenomen op een diepte van tweeduizend meter. De resultaten daarvan zouden in een persconferentie op de Bahama's zijn toegelicht. Mooi verhaal, maar wanneer je naar de feiten kijkt blijft er nog maar weinig over.

Beoordeling

Nooit werd enig bewijs geleverd voor het bestaan van zulke piramides. De oceanograaf Dr. Meyer Verlag bestaat namelijk niet, net zoals dat er nooit een dergelijke persconferentie op de Bahamas plaatsvond. Deze verzinsels circuleren al meer dan tien jaar en het verhaal over de kristallen piramides dateert zelfs al uit de vorige eeuw.

Feiten

Het verhaal over de ontdekking door de 'oceanograaf Dr. Meyer Verlag' is een hardnekkig verzinsel. In 2016 verscheen zo goed als hetzelfde bericht in een artikel van de nepnieuwssite Beforeitsnews. Het artikel oppert zelfs een mogelijk verband tussen de piramides en de oude Atlantisbeschaving, een mythische samenleving uit de Griekse oudheid waar nooit een bestaansbewijs van gevonden werd. Ook op Facebook verscheen het bericht in 2016 al.

Vat vol ongestaafde informatie

De oceanograaf Meyer Verlag - het zal misschien niet verbazen - bestaat niet. Verschillende zoekopdrachten in Google leiden enkel tot artikelen over dit ene verhaal. Zijn naam duikt nergens op bij een officiële wetenschappelijke pagina van een universiteit of andere instelling.  

Over de conferentie waar de exacte coördinaten van de piramides vrijgegeven zouden zijn, valt ook geen officiële informatie te vinden. De zoekopdracht levert enkel berichten op die dit verhaal brengen. Volgens de Facebookpost is het grootste deel van de originele documentatie van het internet dan ook verdwenen. Met andere woorden: enige bewijsvoering ontbreekt.

Dat geldt ook voor de afbeeldingen van de piramides uit de post. De foto's gaan terug tot nepnieuwsartikelen uit 2012 over dit verhaal.

Theorieën gaan terug tot het begin van de twintigste eeuw

Het verhaal over het bestaan van de kristallen piramides is nog veel ouder: dat circuleert al sinds de vorige eeuw en duikt regelmatig weer op. Ook daarvan is niets bewezen.

De eerste melding van het bestaan van kristallen voorwerpen binnen de Atlantisbeschaving wordt toegeschreven aan Edgard Cayce, een Amerikaanse helderziende. Hij orakelde tijdens het begin van de vorige eeuw dat krachtige kristallen voorwerpen uit de Atlantisbeschaving ontdekt zouden worden. Op YouTube is een documentaire over de man te zien. 

Sindsdien duikt het verhaal om de zoveel tijd weer op - in min of meer dezelfde versie. De laatste decennia komen nieuwe, vaak verzonnen, spelers zoals de oceanograaf Meyer Verlag op de proppen. De conlusie blijft echter telkens hetzelfde: er is geen bewijs voor het hele verhaal. De factchecks van Snopes kwamen enkele jaren terug ook al tot die conclusie.

(Stand van zaken: 07.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Beforeitsnews (gearchiveerd)

Over nepnieuwswebsites (gearchiveerd)

Artikel over Atlantismythe (gearchiveerd)

Oude Facebookpost met bericht (gearchiveerd)

Gearchiveerde zoekopdracht over Meyer Verlag I, II & III

Gearchiveerde zoekopdracht over conferentie

Gearchiveerde Reverse Image Search foto I & II

Webpagina Academic DePauw I & II (hier en hier gearchiveerd)

Artikel Snopes (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.