Geen wetgeving

Verduurzamen blijft voorlopig een keuze

03.05.2024, 18:28 (CEST)

Heb je 50.000 euro op je spaarrekening? Wel, dan zou je 40.000 euro daarvan gedwongen moeten gebruiken voor verduurzaming volgens online berichten. Maar dat is niet het geval.

In een video die op Facebook verspreid wordt, worden uit een artikel van de Telegraaf verkeerde conclusies getrokken. Binnenkort zou je niet meer zelf kunnen beslissen wat je doet met het meerendeel van je spaargeld, zo klinkt het. Dat zou dan verplicht moeten worden gebruikt om je huis te verduurzamen. Staat er inderdaad zo'n wet op til?

Beoordeling

Er bestaat in Nederland geen wetgeving die mensen dwingt een deel van het spaargeld te gebruiken voor verduurzaming bij aanschaf van een woning. Zo'n wet wordt ook niet overwogen. In realiteit gaat het om een suggestie van De Nederlandsche Bank in het geval dat de verduurzamingsdoelen niet met de huidige tactieken behaald kunnen worden.

Feiten

In de video die op Facebook gedeeld wordt, wordt verwezen naar een artikel van de Telegraaf. Het gaat om een interview met de Nederlandsche Bank (DNB) over de verduurzaming van woningen in Nederland. In het artikel wordt besproken op welke manieren dat zou kunnen worden aangepakt.

De conclusie die de video uit het artikel van de Telegraaf trekt, is dat elk spaargeldbedrag boven de 10.000 euro gedwongen door Nederlanders zal moeten worden afgestaan om woningen te verduurzamen. Het gegeven rekenvoorbeeld: heb je 50.000 euro, dan moet je 40.000 daarvan opgeven. 

De wetgeving daarover zou binnenkort worden ingevoerd door de Tweede Kamer, zo wordt beweerd. In werkelijkheid zit het anders: er wordt momenteel niet aan een wet gewerkt die zoiets eist. 

Suggestie van de DNB

In het interview met DNB uit de Telegraaf gaat het in werkelijkheid om een suggestie van de centrale bank, en dus niet om plannen voor wetgeving: "DNB oppert om verduurzaming verplicht te stellen bij aankoop van een woning, als de Nederlandse bevolking niet snel genoeg verduurzaamt."

De bank schreef die suggestie in een rapport dat op 22 april 2024 uitkwam. Daarin staat dat er een verduurzamingsplicht zou kunnen worden ingevoerd als het gezette doel anders niet op tijd gehaald wordt. Er zou dan een norm in worden gevoerd die eist dat een woning een 'minimale energieprestatie', oftewel een goede duurzaamheid, moet hebben binnen een bepaalde tijd na de aankoop. Daarin zouden woningkopers moeten investeren. De subsidies en gunstige leningen zouden daarbij beschikbaar blijven, stelt DNB voor.

Geen wetgeving

Momenteel bestaat er dus geen wet die mensen die een woning kopen verplicht om hun spaargeld in te zetten voor verduurzaming van hun aangekochte pand. Wel stelde JA21 op 23 april 2024 vragen over het rapport van de DNB in de Tweede Kamer. Die draaiden om de vraag of het kabinet van plan is deze verduurzamingsplicht voor woningeigenaren in te voeren. 

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitale Zaken) liet daarop weten dat het kabinet geen plannen heeft om zo’n plicht in te voeren. Ze benadrukte dat het een suggestie is van de DNB voor het geval dat bestaande maatregels niet goed genoeg werken. Er zijn wel alvast studies naar zo’n verduurzamingsplicht gedaan, mocht het door een volgend kabinet overwogen worden.

Verduurzaming van woningen

Het kabinet heeft als doel gezet om 2,5 miljoen woningen voor 2030 te isoleren. Er gelden dan strengere normen voor energielabels: de labels E, F en G mogen niet meer voorkomen. De focus ligt voor de overheid voornamelijk op de 1,4 miljoen woningen in Nederland die zeer slecht geïsoleerd zijn. Uitzonderingen gelden bijvoorbeeld voor monumenten.

Tot en met 2030 wordt in totaal 13 miljard euro geïnvesteerd in verduurzamingsmaatregelen voor alle gebouwen. Momenteel kunnen woningeigenaren een subsidie krijgen om hun huis te verduurzamen. Lagere en middeninkomens krijgen daarbij extra geld toe, zodat ook zij hun woningen kunnen isoleren. Naast de 13 miljard euro ligt er ook nog eens 1,5 miljard euro voor de verduurzaming van woningen in Groningen. 

De subsidie voor verduurzaming, de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (INSO) hangt af van het type en aantal verduurzamingsmaatregels dat wordt ingezet.

(Stand van zaken: 03.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) & gearchiveerde video

Verduurzamingsdoelen van de Rijksoverheid (gearchiveerd)

Informatie over de verduurzamingssubsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (gearchiveerd)

Interview DNB in de Telegraaf (gearchiveerd)

Rapport DNB Van crisis naar kans: verduurzaming van woningen na de energiecrisis (gearchiveerd)

Tweede Kamer over vragen JA21 rapport DNB (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.