Steunbetuiging na aanval Hamas

Foto van Eiffeltoren met Israëlische vlag komt uit oktober

01.05.2024, 08:32 (CEST)

Dat een foto in een verkeerde context viraal gaat is niet ongebruikelijk. Zeker wanneer het gaat om een gevoelig onderwerp, zoals bijvoorbeeld de oorlog tussen Israël en Hamas.

Een foto van de Eiffeltoren in de kleuren van de Israëlische vlag circuleert op sociale mediaVolgens de berichten zou het gaan om een foto die werd genomen in april, kort na de aanval van Iran op Israël. Ze wordt dus gezien als een steunbetuiging van Frankrijk aan Israël na deze aanval. Is dit wel juist?

Beoordeling

Nee, want de foto komt uit oktober 2023 uit de periode kort na de aanval van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas op Israël. Toen werd de Eiffeltoren gekleurd naar het voorbeeld van de Israëlische vlag. Er is geen bewijs dat dit opnieuw gebeurde in april.

Feiten

De foto toont een blik van onderen op de Eiffeltoren ergens tijdens de nacht. Goed zichtbaar zijn de blauwe en witte kleuren met in het midden een witte davidster, duidelijk een imitatie van de Israëlische vlag.

Een reverse image search via Google Lens toont dat de afbeelding al eerder circuleerde, namelijk in oktober 2023 en dus geen recente foto is. Op 9 oktober werd de foto voor het eerst gepost op sociale media, kort na de aanslag van terreurorganisatie Hamas op Israël op 7 oktober 2023. Onder andere het Franse ministerie voor Europa en Buitenlandse zaken en de Franse ambassade in de Verenigde Staten postten de foto destijds. Volgens de berichten gaat het om een solidariteitsactie van Frankrijk voor Israël. 

Daarnaast is de foto ook te vinden in verschillende mediaberichten van toen. Zo publiceerde Reuters bijvoorbeeld verschillende foto's van het Parijse monument op 9 oktober.

Meer recentelijk dook de foto nog eens op op het X-kanaal van de Franse ambassade in Israël als eerbetoon aan de slachtoffers "van het grootste antisemitische bloedbad van onze eeuw". Op 7 april, zes maanden na de aanval, postte het account de foto met als bijschrift "6 maanden en het voelt alsof het gisteren was". Het gaat dus om een foto van zes maanden terug en geen recente foto.

Geen link met Iran

In een bericht op Facebook wordt de foto gelinkt aan de aanval van Iran op Israël op 13 april en zou de Eiffeltoren dus mogelijk opnieuw zijn verlicht na die gebeurtenis. Iran vuurde toen raketten en drones af op het Israëlisch grondgebied als vergeldingsactie voor de aanval van Israël op het Iraanse consulaat in Damascus. 

Gek genoeg verscheen de foto al in een ander Facebookbericht een aantal dagen voor die aanval, stellende dat de Eiffeltoren de dag ervoor werd verlicht ter nagedachtenis van de aanval die zes maanden eerder plaatsvond.

Geen van beide berichten is waar. Deutsche Presse-Agentur (dpa) nam contact op met het stadhuis van Parijs en de Société d'Exploitation de la Tour Eiffel, de organisatie die de Eiffeltoren uitbaat, maar kregen tot nu toe nog geen antwoord.

De factcheckorganisatie Full Fact kon wel met een medewerker van de Eiffeltoren spreken die stelde dat het monument slechts eenmaal werd verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag en dat in oktober 2023. De Eiffeltoren werd dus niet recentelijk opnieuw in deze kleuren verlicht.

(Stand van zaken: 01.05.2024)

Links

Facebookpost I, II, III & IV (hier, hier, hier en hier gearchiveerd)

Gearchiveerde zoekopdracht Google Lens

Artikel NOS I & II (hier en hier gearchiveerd)

X-bericht van Frans ministerie voor Europa en Buitenlandse Zaken (gearchiveerd)

X-bericht van Franse ambassade in de VS (gearchiveerd)

Gearchiveerde zoekopdracht Google

Foto bij Reuters (gearchiveerd)

X-bericht van de Franse ambassade in Israël (gearchiveerd)

Factcheck Full Fact (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.