Geen WEF-initiatief
Verhaal over broodje poep blijkt broodje aap
26.04.2024, 17:05 (CEST), laatst geüpdate: 26.04.2024, 17:07 (CEST)
Een bericht op de online blog The Gazette 24 kopt "WEF: steaks van menselijke uitwerpselen." Volgens dat bericht zou Klaus Schwab beweren dat mensen moeten beginnen met het opeten van menselijke uitwerpselen om klimaatverandering te bestrijden. Het bericht wordt sterk gedeeld op Facebook.
Bovendien zou volgens datzelfde bericht een WEF-wetenschapper samen hebben gewerkt met Japanse wetenschappers om uit uitwerpselen biefstuk te maken. Jij liever dan ik, maar klopt er eigenlijk wel iets van?
Beoordeling
Nee, het verhaal werd volledig verzonnen. Het World Economic Forum stelt dat deze claims op niets gebaseerd zijn. Er is ook nergens enige link tussen het verhaal en het WEF te vinden.
Feiten
Het bericht van The Gazette 24 is eigenlijk een vertaling van een Engels artikel van de nepnieuwssite The People's Voice. Daar verscheen het een dag eerder op 23 april. Het is niet de eerste keer dat een artikel van deze inhoud opduikt op de site: in juni 2023 verscheen een bijna identiek artikel dat toen werd gecheckt door USA Today.
Op zoek naar correcte informatie nam Deutsche Presse-Agentur (dpa) contact op met een woordvoerder van het World Economic Forum (WEF). Die verklaarde dat de claims totaal ongefundeerd zijn.
Een zoektocht via Google kan die verklaring alleen maar bevestigen. Zowel in Google als op de website van het WEF verscheen niets over het eten van uitwerpselen in relatie tot het WEF. Het enige WEF-artikel dat over uitwerpselen gaat, behandelt toepassingen ervan, zoals het gebruik als mest en voor biogas. Nergens in het artikel gaat het over uitwerpselen als voeding.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een beslissing van het WEF niet bindend is voor nationale overheden. Het WEF is namelijk een non-gouvernementele organisatie (ngo) en kan daarmee geen wetten uitvaardigen die een impact kunnen hebben op landen.
Verzonnen verhaal over Japanse wetenschapper
Een zogenaamd bewijselement dat in de valse artikelen wordt gebruikt voor deze claim, is de stelling dat een vermeende WEF-wetenschapper, genaamd Mitsuyuki Ikeda, samenwerkte met het bedrijf Tokyo Sewage om menselijk afval om te zetten in synthetische biefstukken.
Dit toch wel opmerkelijk verhaal is gebaseerd op een oud, compleet verzonnen verhaal dat online circuleert sinds 2011. Toen ging het verhaal de ronde dat een Japanse wetenschapper hamburgers uit uitwerpselen zou maken. Verschillende internationale media, zoals The Daily Mail, wijdden er destijds ook - ten onrechte - een artikel aan.
Ten onrechte want een wetenschapper met de naam Mitsuyuki Ikeda die biefstukken maakt van uitwerpselen blijkt in werkelijkheid onvindbaar. Er bestaat wel een man die Mitsuyuki Ikeda heet. Die werkt in de Japanse stad Okayama en is daar al meer dan twintig jaar verbonden aan projecten rondom duurzame ontwikkeling, genaamd Education for Sustainable development. Daarnaast nam hij verschillende bestuurlijke functies op. Nergens is er een link te vinden tussen hem, het WEF en het eten van uitwerpselen.
Eten van uitwerpselen
Ten slotte is het zo dat het eten van uitwerpselen - hoe absurd het ook moge klinken - geen slimme zaak is. Er zitten weinig goeie nutriënten in voor de mens en het kan leiden tot gezondsheidsproblemen zoals diarree en worminfecties.
Wel wordt er veel geëxperimenteerd met het hergebruik van menselijke uitwerpselen. Zo werd hierboven al verwezen naar toepassingen voor de landbouw zoals het gebruik als mest of biogas.
(Stand van zaken: 26.04.2024)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)
Bericht The Gazette 24 (gearchiveerd)
Bericht The People's Voice I & II (gearchiveerd hier en hier)
Bericht USA Today (gearchiveerd)
Gearchiveerde Google zoekopdracht
Gearchiveerde zoekopdracht WEF
Artikel Daily Mail (gearchiveerd)
Over Mitsuyuki Ikeda I & II (gearchiveerd hier & hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.