Verschillende incidenten

Oude beelden hergebruikt bij recente brand in Delhi

26.04.2024, 17:23 (CEST)

Branden op stortplaatsen zijn een wederkerend probleem in India. De beelden kunnen op elkaar lijken, en oude beelden recycleren voor een recente brand in Delhi vergroot enkel de verwarring online.

Op de stortplaats van Ghazipur, één van de grootste in de Indische stad Delhi, brak een brand uit op 21 april. Online wordt een video gedeeld die de ravage zou moeten aantonen. Iemand filmt vanuit de auto hoe een hoge berg in lichterlaaie staat. Maar die beelden blijken niet zo actueel te zijn als men online laat uitschijnen.

Beoordeling

De beelden dateren van april 2022 en tonen een brand in de stortplaats van Bhalswa, in het noorden van Delhi. Er was wel degelijk een brand op de stortplaats van Ghazipur op 21 april, maar de video heeft daar niets mee te maken.

Feiten

De video toont een echte brand, maar niet de brand die op 21 april 2024 uitbrak op de stortplaats van Ghazipur in het oosten van Delhi. Dat blijkt uit een reverse image search van screenshots van de beelden.

De beelden werden namelijk al op 26 april 2022 op het toenmalige Twitter gedeeld. De locatie staat beschreven als 'Mukarba Chowk', in het noorden van Delhi. Daar bevindt zich de stortplaats van Bhalswa, waar diezelfde dag een brand uitbrak. Media in onder andere Italië en Azerbeidzjan deelde destijds de video in hun verslaggeving.

Twee verschillende plaatsen en branden

De snelweg naast de vuilnisstortplaats van Bhalswa is een visuele match voor de locatie in de video. Er is de stortplaats, het water en dan de snelweg. Eveneens herkenbaar zijn de twee gestreepte zwart-gele betonblokken. De ene is te zien omstreeks 00:34, de tweede die voor de vangrail staat is te zien om 00:39. De afstand tussen de twee komt overeen met de afstand die te zien is in de video. Tenslotte ziet de weg naast de stortplaats van Ghazipur er volledig anders uit.

Met andere woorden: deze video gedeeld op sociale media staat volledig los van de brand op de stortplaats van Ghazipur, zowel qua tijdstip als locatie. Nochtans zijn het niet enkel sociale mediagebruikers die zich vergist hebben. Ook de Britse krant The Daily Mail deelde de oude beelden alsof ze de recente brand in Ghazipur voorstellen.

(Stand van zaken: 26.04.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

CNN, Hindustan Times & The Times of India over de brand in Ghazipur (hier, hier & hier gearchiveerd)

Indian Express over brand in Bhalswa (gearchiveerd)

Artikel van Notizie.it & Interpress.az 2022 (hier & hier gearchiveerd)

Over een reverse image search (gearchiveerd)

X-bericht met video uit 2022 (gearchiveerd)

Locatie I & II stortplaats Bhalswa (I & II gearchiveerd)

Locatie stortplaats Ghazipur (gearchiveerd)

Video The Daily Mail (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.